Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Salve Regina & Via Crucis

Salve Regina & Via Crucis

locatieGalerie II 3D-plattegrond
datum17.02.2007 - 10.06.2007

Salve Regina & Via Crucis

Uit het werk van beeldend kunstenaar Judy van Vliet (Beverwijk, 1960) spreekt een bijzondere fascinatie voor de mens als scheppend, kwetsbaar en vergankelijk individu. Oude (religieuze) kunst, verhalen en teksten, muziek, de natuur en het leven zelf zijn onderwerpen die haar inspireren. 'De mens staat in relatie tot een universele God', zegt Judy en toont haar verbinding met het goddelijke in beelden. De thema's die in haar werk naar voren komen zijn gekoppeld aan vragen van alledag. Vragen over leven en dood, over liefde, lijden, bewustzijn en emoties. De eenvoud en ingetogenheid van haar werk nodigen uit tot stil nadenken. Innerlijke beelden vertellen een verhaal. Een onzichtbare wereld maakt zij zichtbaar. De beleving van de kunstenaar neemt ons mee naar onze eigen reflecties en beschouwingen.

In de loop der jaren creëerde Judy van Vliet een exclusief afbeeldingenarchief dat helpt om haar gedachten te ordenen. Na veel kijken, zoeken, knippen, sorteren en schuiven brengt zij beeldfragmenten, in combinatie met teken-, schilder-, druk- en collagetechnieken, tot een eenheid in symbolische beeldtaal op papier of schildersdoek. Het resultaat is een momentopname. Transparant, gelaagd en kleurig als het leven zelf. In Galerie II van Klooster Ter Apel kunt u kennis maken met twee series uit haar omvangrijke werk: Salve Regina en Via Crucis. Kleine voorstudies verbinden deze series tot een bijzonder geheel. Maria en Jezus, moeder en zoon: een ontmoeting tussen twee personen die voor veel mensen symbool zijn geworden van liefde en kracht.

Salve Regina
Galerie II, zuidvleugel eerste etage

Op tien banieren geeft Judy van Vliet haar verbeelding van het eeuwenoude Wees gegroet, koningin, een gebed waarin gevraagd wordt om mededogen met de lijdende mens en aandacht voor de zwakkeren in de samenleving. Maria, de moeder, wordt gezien als koningin, als liefdevolle, milde vrouw die barmhartigheid symboliseert. Het is een lied van alle tijden. Judy van Vliet spoort met haar werk aan tot aandacht, respect en mededogen voor mens en dier. Van haar tekeningen op papier in gemengde techniek (collage en verf) uit 2005 werden digitale bestanden gemaakt en bewerkt voor sublimatiedruk in fullcolour op textiel. De banieren zijn te koop: 90 x 2.40 cm (zoals te zien op de expositie) à € 500. Dezelfde werken zijn ook gedrukt op het formaat 60 x 1.50 cm en kosten in dat geval € 300 per stuk.

Via Crucis
Galerie II, westvleugel eerste etage

Judy van Vliet's interpretatie van de veertien kruiswegstaties in gemengde technieken op papier: eenvoudige, verstilde passiebeelden over het lijden en sterven van Jezus. Hier vertelt zij het verhaal van de kwetsbare mens op aarde. Een indrukwekkend verhaal in lichte, transparante tonen, zachte lijnen, pastelkleurige vlakken en prints van mensfiguren. Deze werken in gemengde technieken (potlood, verf, collage, druk) op papier ontstonden in 1997 en kosten inclusief lijst € 500 per stuk. De voorstudies, allen zonder titel, zijn inclusief lijst te koop voor € 250 per stuk.

Judy van Vliet studeerde aan de Marnixkweekschool in Utrecht (1976-1980), de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht (autonome vormgeving, 1986-1989) en aan de Hoge School Leiden (sociaal kunstzinnige therapie, 1999-2001). Zij werkt in opdracht voor particulieren en instellingen en exposeert in binnen- en buitenland.

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl