Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Rond de Ruiten Aa

Rond de Ruiten Aa

Expositie van
Marijke Laferte & Harry Schomaker

locatieToegangsplein & Galerie II bekijk Galerie II op de 3D-plattegrond
datum9 juli t/m 23 oktober 2011

TER APEL - De Ruiten Aa, een beek in de Groningse streek Westerwolde en het gebied daaromheen waarbinnen ook Klooster Ter Apel ligt, ondergaat een majestueuze verandering. Terecht, zo stipuleerde Seine Lok, wethouder van de gemeente Vlagtwedde. Immers: ‘Wat de Ganges is voor India, is de Ruiten Aa voor Westerwolde.’ En zo wordt het beekdal kronkeliger, natter, kleurrijker, gevarieerder en unieker. Flora en fauna zijn er zichtbaar blij mee. Stuwen worden bodemvallen. Waardevolle archeologische en cultuurhistorische schatten worden beschermd of opnieuw zichtbaar gemaakt. Recreatie krijgt een felbegeerde impuls: fietsen, wandelen, kanoën, mennen. Landbouw blijft uiteraard. Deze activiteit is karakteristiek voor de streek, zeker al sinds de komst van de kruisheren, die in 1465 Klooster Ter Apel bouwden en het territorium daaromheen tot in verre omstreken ‘vruchtbaar’ maakten.

‘Het veranderend landschap’, waar Kloosterbestuurder Gerrit Horstmann over spreekt, is twee beeldend kunstenaars ook niet ontgaan. Sterker nog: Marijke Laferte en Harry Schomaker hebben zich volop laten inspireren door de hermeandering van de beek. Helemaal toen de Ruiten Aa anno 2009 in Ter Walslage, een buurtschap binnen de gemeente Vlagtwedde, onder handen genomen werd. Het klikte zozeer dat zij, ieder voor zich, besloten het veranderingsproces in beeld te brengen. Niet eenmalig, maar op regelmatige basis om zo de positieve ingrepen in de natuur gedurende het complete proces vast te leggen. Laferte portretteerde met camera en houtskool. Schomaker creëerde met drukinkt en cortenstaal.

In Klooster Ter Apel tonen zij nu een tussentijds overzicht van de resultaten. De hermeandering van de Ruiten Aa, prachtig passend in Het Verhaal van Groningen waarmee ons Klooster voortdurend bezig is.

Marijke Laferte uit Sellingen raakte in 2009 zo gefascineerd door groot mechanische, haast gewelddadige ingrepen bij de hermeandering van de Ruiten Aa in buurtschap Ter Walslage, dat zij besloot de veranderingen die dit landschap de komende 10 jaar zou doormaken fotografisch te portretteren. Daarnaast heeft zij het merendeel van de buurtbewoners bereid gevonden voor haar te poseren.

Voor Harry Schomaker uit Ter Apel zijn oestervissershavens, totebelvissers en zoutmoerassen aan de Franse Atlantische kunst een bron van inspiratie, maar aan de omvangrijke, diep ingrijpende hermeandering van de Ruiten Aa kon hij niet voorbij gaan. In zijn kunstwerken laat Schomaker niet alleen zien wat voor de Ruiten Aa de catastrofale gevolgen waren van ruilverkaveling en veenontginning (niks bleef over van het oorspronkelijke beekdal; rechte lijnen domineerden het Westerwoldse landschap). Hij toont ook de Ruiten Aa zoals die door de Dienst Landelijk Gebied, in opdracht van de provincie Groningen, weer zo veel mogelijk in natuurlijke staat is teruggebracht: de Ruiten Aa kronkelt weer. Tijdens deze tentoonstelling laat hij dat zien, gebruikmakend van ‘Werkmantechnieken’ in drukinkt, op vlakke houten panelen en panelen in reliëf. Eén van zijn werken, niet te missen bij de Kloosterentree, is uitgevoerd in cortenstaal.

Zie ook: harryschomaker.wordpress.com

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl