Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Oh, kom er eens kijken...

Oh, kom er eens kijken...

locatie Priorkamer 3D-plattegrond
datum07.10.2006 - 11.12.2006

Oh, kom er eens kijken...

Dit jaar neemt de Sint gedurende zijn verblijf in Ter Apel zijn intrek in het Klooster. Naast tal van activiteiten voor kinderen is er in de Priorkamer een expositie ingericht over het Sinterklaasfeest. Het is een tentoonstelling die voor velen een feest van herkenning zal zijn!

De tentoonstelling laat kastenvol oud speelgoed, boeken, langspeelplaten en fotoís van de Sint zien. Het grootste deel van de prachtige objecten en de mooie herinneringen is afkomstig van inwoners van Ter Apel. Wat kreeg een kind bijvoorbeeld in de periode tot de Tweede Wereldoorlog? Welke cadeaus zaten in de jaren vijftig en zestig in de zak van Sint? En wat kon je in de jaren zeventig in je schoenen met plateauzolen verwachten?

Vele bezoekers zullen zich de oude stoommachine en de Dinky Toys nog herinneren die zij kregen. De kleintjes kregen misschien wel een hobbelpaard, een slee, een kruiwagen of een bedje voor de pop.

In de tentoonstelling is niet alleen speelgoed te zien. Er is tevens een inleiding op het leven van de heilige.

Sint Nicolaas
Nicolaas werd geboren in het Griekse Myra (het huidige Turkije), waar hij bisschop werd. Gedurende zijn leven zou hij tal van wonderen hebben verricht. Zo zou hij drie jongelingen hebben gered uit de handen van een gewelddadige slager die de kinderen gepekeld in een vat had gedaan en schonk hij goud als bruidsschat aan drie arme maagden. De Sint was de patroon van zeelieden en scheepvaart.

Volgens de overlevering stierf hij op 6 december 343 en werd begraven in Myra, dat al snel een populair bedevaartsoord werd. Toen de Turken Klein-AziŽ hadden veroverd, waren de pelgrims bang dat zij niet langer naar het graf van Sint Nicolaas konden. Om die reden stalen Italiaanse zeelieden in 1087 de stoffelijke resten van de heilige en brachten ze naar het Zuid-Italiaanse Bari, waar een enorme kerk werd opgericht. Tot op de dag van vandaag bezoeken tienduizenden mensen het graf en wordt in vele landen zijn sterfdag herdacht met een groots feest, waarbij kinderen verwend worden met lekkernijen en cadeaus.

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl