Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Monumento Mori

Monumento Mori

locatieKruidentuin van Klooster Ter Apel 3D-plattegrond
data     25 mei, 1, 8, 15, 22 en 29 juni, 6 juli 2011

Laat mij weer worden aarde
met aarde over mij heen;
de ene vorm die mij bewaarde
is heen

Gerrit Achterberg

Tussen 2000 en 2002 werd de nieuwe westvleugel van Klooster Ter Apel gerealiseerd. Een onderdeel van deze onderneming was de aanleg van een depot onder deze vleugel en onder een gedeelte van de kruidentuin in de Kloosterhof. Bij de benodigde graafwerkzaamheden zijn menselijke skeletresten gevonden, zo blijkt uit het dossier Nieuwbouw Klooster Ter Apel van de Archeologische Dienst. Dat is niet verwonderlijk. In de tijd van de kruisheren werden de leden van deze Orde begraven in de Kloosterhof en gedurende eeuwen daarna werd deze locatie gebruikt als lekenbegraafplaats. De skeletresten werden in kistjes gedaan en zijn uiteindelijk herbegraven vlak bij de noordvleugel van het Klooster.

Bij die gelegenheid werd door bij de nieuwbouw betrokkenen de wens uitgesproken om in de nabijheid van die plek een monument op te richten ter nagedachtenis aan de overledenen. Sinds die tijd werd door verschillende mensen verwezen naar voornoemde uitspraak, zodanig dat bestuur en directie van Klooster Ter Apel besloten aan die wens te voldoen.

Na gedegen oriëntering viel de keuze voor realisatie van beoogd monument op beeldend kunstenaar Johanna Nijlunsing. Deze beeldhouwer uit Glimmen verdiende haar sporen met ondermeer de creatie in opdracht van zogenaamde dodenpalen op graven.

Uit een blok van 1500 l x 750 b x 500 h mm van steensoort Vaurion/Massangis Roche Jaune, zeer passend bij het Kloostercomplex, zal Nijlunsing het monument, inmiddels Monumento Mori gedoopt, in een door buxus omzoomd perk in de Kloosterhof realiseren op voornoemde woensdagen van 10.00 tot 16.00 uur.

Voor deze gang van zaken is gekozen om bezoekers aan Klooster Ter Apel in staat te stellen het complete wordingsproces te volgen en onderwijsinstellingen een educatief project te bieden over zowel begraven als het ontstaan van een herinneringsmonument.

Scholen die interesse hebben om aan dit project deel te nemen kunnen telefonisch contact opnemen met de Receptie van Klooster Ter Apel: 0599 581370.

Monumento Mori kan worden gerealiseerd dankzij bijdragen van de Provincie Groningen/Dienst Landelijk Gebied/Project Leve(n)de Dorpen, de gemeente Vlagtwedde, de Rabobank Zuid en Oost Groningen, de Stichting Albino en de Stichting Gebroeders Hesse Fonds.

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl