Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Maria-devotie

Maria-devotie

locatie Priorkamer 3D-plattegrond
datum06.12.2005 - 15.01.2006

Maria-devotie

Al ruim 2000 jaar wordt Maria geëerd door miljoenen mensen over de hele wereld. Ze is in talloze verschijningsvormen te zien in beelden, op prenten en schilderijen, maar ook op postzegels, ansichtkaarten, glazen en kaarsen. De verering vindt plaats in kapellen, kerken en kloosters, maar ook op straat in de vorm van processies of in de huiskamer in de vorm van een beeldje op de schouw. Ze is zo’n duizend keer aan mensen verschenen, wat grote bedevaartsoorden tot gevolg heeft gehad. De vele beelden van Maria verrichten wonderen of brengen genezing.

Maria wordt gezien als de moeder der moeders, een vrouw die haar kind rechtstreeks van God had ontvangen en zo ook de moeder van God werd. Zij kan daardoor bemiddelen tussen de mensen op aarde en God en kan, meer nog dan alle heiligen bij elkaar, voor alles worden aangeroepen. Niemand is vaker op een bidprentje te zien dan zij, naar geen enkele heilige zijn zoveel kerken vernoemd en aan niemand zijn meer bedevaartsoorden gewijd dan aan haar. Mannen en vrouwen van vele generaties koesteren deze prentjes of de souvenirs die zij meenamen van de vele Maria-bedevaartplaatsen. Ze vertegenwoordigen de aanwezigheid van de Heilige Maagd en bieden bescherming in moeilijke tijden.

Bedevaartplaatsen als Lourdes, Fatima, Loreto en Guadeloupe worden vandaag de dag nog door miljoenen mensen bezocht. En ook de bedevaartplaatsen dichter bij huis, zoals Handel, Kevelaer en Maastricht ontvangen nog steeds pelgrims van alle leeftijden. Toen in 1995 een Mariabeeldje bleek te huilen in het Limburgse Brunssum stroomden zieken, gehandicapten en belangstellenden toe. Maria heeft dus nog niet aan kracht ingeboet.

In de Priorkamer van Klooster Ter Apel zijn veel van de uitingsvormen van de Maria-devotie bijeengebracht. Naast enkele beelden en iconen zijn gebruiksvoorwerpen, bedevaartssouvenirs en afbeeldingen te zien uit heden en verleden, uit Nederland en het buitenland om een indruk te geven van de veelzijdigheid van deze devotie.

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl