Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Madonna's van Bettina Winkelmann

Madonna's van Bettina Winkelmann

locatie Galerie I 3D-plattegrond
datum06.11.2005 - 05.02.2006

Madonna's van Bettina Winkelmann

Kunstenares Bettina Winkelmann [Lübeck 1961] woont en werkt al zo’n twintig jaar in Århus, Denemarken. Na exposities in Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Hongarije, Italië, Japan, Turkije, Zweden en Zwitserland komt zij nu voor het eerst met haar werk naar Nederland. Haar schilderijen vallen op door het bijzondere kleurgebruik en het op originele wijze werken met vormen. Elk werk doorloopt een langdurig en uitgebreid vervaardigingproces. Winkelmann legt haar penselen niet weg totdat zij totaal tevreden is.

Toen zij in 2003 met een beurs voor twee maanden in Rome verbleef, raakte zij geïnspireerd door de talloze kerken in die stad en in het bijzonder door de vele schilderijen van Maria die zich daarin bevonden. Het is de Italiaanse kunst bij uitstek die Maria het meest prachtvol en verheven heeft voorgesteld. Bettina Winkelmann werd bijzonder aangetrokken door dit thema en vanaf dat moment ontleent zij veel van haar werken aan de Madonna’s die zij onder ogen kreeg. Nu toont zij de uiteenlopende variaties op het thema, van de Rozenkransmadonna tot Maria lactans en van de byzantijnse Madonna tot de liefhebbende moeder, zoals die werd geschilderd door Rafaël en Michelangelo.

Winkelmann noemt deze relatie tot de historische beeldthematiek een ‘parafrase’. Dit begrip stamt uit de Griekse retorica en staat voor de uitleg van een redevoering. Wanneer we het begrip toepassen op de beeldende kunst dan betekent parafrase een verruimende en verhelderende omschrijving – een vertaling naar, bijvoorbeeld, de huidige tijd.

Winkelmann heeft zich laten inspireren door de beroemdste Maria-voorstellingen. Aan elk Madonna-schilderij heeft zij lange tijd gewerkt en voegde aan bestaande voorstellingen haar eigen visies, wensen en verklaringen toe. Het historische kleurenpalet is aangepast aan haar persoonlijke voorkeur, waardoor heldere, warme kleuren domineren. Hierdoor zijn prachtige, levendige en inspirerende werken ontstaan die uitnodigen tot observatie en contemplatie.

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl