Hg1 & Hg2
Kwik in Klooster Ter Apel

Een bijzonder kunstproject van Lotte Geeven
Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Kwik in Klooster Ter Apel

locatie Kapittelzaal 3D-plattegrond datum 1 december 2015 t/m 7 februari 2016

In het licht van het 250 en 400 jarige jubileum van respectievelijk het Stadskanaal en de Semslinie (c.q. de provinciale grens) organiseert de stichting 250\400 de kunstmanifestatie 'Kunst langs de linie'. Onderdeel van de manifestatie is het kunstwerk van Lotte Geeven, dat in samenwerking met het Klooster Ter Apel tot stand gekomen is. Het Klooster was in het begin van de 17de eeuw één van de richtingpunten voor de landmeter Johan Sems om de Semslinie dwars door het Bourtanger moeras aan te leggen.

Hg1 en Hg2 De titel van het kunstwerk van Lotte Geeven is 'Hg1 & Hg2'. Geïnspireerd op wat er in de omgeving van de Semslinie – bij Lofar - ervaren wordt aan trillingen uit het heelal en uit de ondergrond in verband met de winning van gas en zouten heeft Lotte Geeven de instabiliteit van onze leefwereld als thema opgepakt. Kwik is het enige zeer bijzondere metaal, dat vloeibaar is op kamertemperatuur en de trillingen in het heelal en de aarde goed kan weergeven. Het kunstwerk bestaat uit twee identieke druppels kwik. De één reageert op de zeer kleine trillingen van de aarde en de andere op die van een pulserende ster in het heelal. De live registraties hiervan zijn groot geprojecteerd en zichtbaar voor bezoekers in het Klooster Ter Apel en een opname hiervan is te zien op www.250400.nl. Door de beide beelden naast elkaar te tonen wordt de kijker uitgedaagd om relaties en verbanden te ontdekken. Het kunstwerk biedt een verontrustende werkelijkheid: een instabiele aarde en heelal in de Veenkoloniën. Op eigen wijze kan de kijker op deze unieke plek betekenis toekennen aan de verstillende beelden: de mogelijkheid tot een poëtische, associatieve of existentiële benadering!

Lotte Geeven Kunstenaar Lotte Geeven (1980) is een multimedia kunstenaar uit Amsterdam. Ze studeerde aan de Rietveldacademie en de Rijksakademie. Haar oeuvre bestaat uit minimale portretten over de menselijke verhouding tot ongrijpbare zaken als het luchtruim, de zee of de aardbol. In eerdere werken nam ze het geluid van de aarde op uit het diepste gat in onze planeet met de hulp van Duitse wetenschapper en ontwikkelde ze een computer die de zee een stem gaf. Het werk van Geeven werd o.a. getoond in verschillende galeries en musea in New York, Berlijn, Budapest, Londen, China, Indonesië en Canada. In 2010 won Geeven de Illy Prize, prijs voor meest innovatieve kunstenaar.

Kapittelzaal Klooster Ter Apel Het kunstwerk is in de Kapittelzaal van het Klooster Ter Apel te bezichtigen. De Kapittelzaal was de ruimte waar de kloostergemeenschap zich tussen ca. 1470 en 1590 verzamelde bij belangrijke aangelegenheden. Hier vond ook het kapittel plaats. Dat is de bijeenkomst van leden van de ordegemeenschap voor overleg, uitwisseling van wetenswaardigheden en vaststellen van de regels.

Meer informatie www.250400.nl en www.geeven.nl

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl