Streekinformatie
in de Kloosterspieker

Homepage / Actueel / Exposities / Lopende exposities / Streekinformatie in de Kloosterspieker

permanente expositie

Beeldmateriaal van "Oud Ter Apel" en toeristische informatie over Westerwolde en omgeving in de voormalige voorraadschuur van het klooster.

Voorraadschuur De Kloosterspieker is een replica van een historische voorraadschuur uit 1650, gebouwd op originele zwerfkeien en afgewerkt met leem en riet. Oorspronkelijk diende de schuur als schaapskooi op de Kloosterenclave. De naam 'Spieker' is een afgeleide vorm van het woord spica, dat is het Latijnse woord voor korenaar. Spicarium is Latijns voor de opslagplaats voor het koren, een voorraadschuur of graanzolder.

Renovatie De schuur op de kloosterenclave diende een tijdje als opslagruimte, maar Klooster Ter Apel wilde de Spieker graag voor komende generaties behouden en dat betekende noodzakelijk onderhoud en duurzame renovatie. De renovatie werd benut om ambachtelijke kennis en vaardigheden en het gebruik van nieuwe duurzame materialen te combineren. Het restauratieproject is uitgevoerd door Novariet met steun van het Deltion College, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap, de Vakfederatie Rietdekkers en Rietdekkers Opleiding Nederland (RON).

Streekinformatie

In de Kloosterspieker wordt interessante informatie uit de streek bijeen gebracht en toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Historisch beeldmateriaal van "Oud Ter Apel" en toeristische informatie over Westerwolde en de directe omgeving van het klooster wisselen elkaar af en geven de bezoekers een goed beeld van de prachtige omgeving en haar rijke verleden.

2020 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl