Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Kloosterorden, Kloosters en Kleding

Kloosterorden, Kloosters en Kleding

locatie Subpriorkamer 3D-plattegrond
datum18.09.2005 - 19.03.2006

In het gebied dat de huidige provincie Groningen beslaat, woonden in de Middeleeuwen acht verschillende kloosterorden: augustijnen, benedictijnen, cisterciënzers, dominicanen, franciscanen, johannieters, kruisheren en premonstratenzers. Zij bewoonden in die tijd 34 kloosters. Wat waren dit voor orden? Waar en wanneer werden zij opgericht en door wie? Waaraan waren zij te herkennen?

In deze expositie staat de kleding van de verschillende kloosterorden centraal. Daaraan waren de kloosterlingen immers te herkennen voor de plaatselijke bevolking. De kleding was doorgaans van ruwe wol die hard aanvoelde op het lichaam. Tot aan de late Middeleeuwen bestond alleen bruine, grijze en vuilwitte kleding, aangezien dat de kleuren van natuurlijke schapenwol waren. Pas later werd de wol ook geverfd en zien we andere kleuren opkomen. De meeste monniken, paters, broeders en zusters droegen het wapen van hun orde op de kleding.

Op informatieborden staat meer te lezen over de oorsprong en doelstellingen van de verschillende orden. Elke orde hing een bepaalde leer aan en had bepaalde taken. Zo waren de johannieters verdeeld in kruisridders en monniken met een hoofdzakelijk verzorgende taak en hielden de cisterciënzers zich veelal bezig met landontginning en bedijking.

Deze tentoonstelling sluit aan de bij de grote wandkaart in de Refter van Klooster Ter Apel waarop de middeleeuwse kloosters in het gebied van de huidige provincie Groningen staan aangegeven. De komende tijd zullen in de Subpriorkamer tentoonstellingen te zien zijn die een aspect van deze ‘Groningse’ kloosters nader belichten.

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl