Homepage / Actueel / Exposities / Archief / De Psalmen van Kees Stoop

De Psalmen van Kees Stoop
(uit de collectie van Henk en Babs Helmantel)

locatieGalerie II 3D-plattegrond
datum23.10.2010 – 26.06.2011

Uit de collectie van Henk en Babs Helmantel exposeert Klooster Ter Apel in Galerie II werk van Kees Stoop.

Henk Helmantel: ‘Kees Stoop, voor velen een onbekende naam, maar voor een aantal liefhebbers en kenners van met name zijn tekeningen een grootheid. Als men mij zou vragen spontaan een aantal tekenaars uit meer dan 500 jaar kunstgeschiedenis te noemen, dan noem ik de namen van Michelangelo, Leonardo da Vinci, Hans Holbein, Rembrandt en Ingres in ieder geval. Uit de jongere kunstgeschiedenis: Van Gogh en Dick Ket. En van de hedendaagse meesters naast Philip Kouwen en Peter Durieux zeker Kees Stoop. Zijn tekeningen zijn niet zozeer staaltjes van virtuositeit, als wel van intensiteit, zuiverheid en diepgang.
In de jaren 70 van de vorige eeuw besloot hij om alle 150 Psalmen uit de Bijbel te kalligraferen met readerspen en te illustreren met rietpen (planten) op grote bladen Japans rijstpapier. Hij koos daarbij voor de vertaling van Ida Gerhardt en Marie van der Zeyde.

Enkele jaren geleden stelde hij ons in de gelegenheid de complete serie van 11 bladen, voltooid op 14 mei 1980, te kopen. Naast de Psalmen laten wij in Klooster Ter Apel ook vijf andere tekeningen zien die qua sfeer prachtig aansluiten bij de Psalmen: De tuin (1989), twee versies van Kijken in het koren (1972), Beukenlaan bij Landgoed De Bramel in Vorden (z.j.) en Vervallen huis (z.j.).
Wij vinden het een eer dit werk van Kees Stoop, naast de collectie kunst en cultuur uit de Middeleeuwen, te kunnen tonen. Het geeft aan dat in iedere periode van de geschiedenis kunst van uitzonderlijk hoge kwaliteit kan ontstaan.’

Kees Stoop (Werkendam 1929) ontving zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in dezelfde stad. Hij woont en werkt in Holten. De tekenaar, etser er schilder maakt de laatste jaren ook bronzen beelden. Zijn werkwijze is zeer afwisselend, van realistisch tot abstract. Hij experimenteert met allerhande materialen.

« De Middeleeuwen van Helmantel in Klooster Ter Apel

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl