Iconen van
Theo Berends

Homepage / Actueel / Exposities / Lopende exposities / Iconen van Theo Berends

locatie Voorportaal Dormitorium 3D-plattegrond permanente expositie

Op de eerste etage bij de entree van het dormitorium hangen tien Iconen van beeldend kunstenaar Theo Berends uit Nieuw-Amsterdam permanent in Museum Klooster Ter Apel.

Berends' Agatha, Antonius Abt, Augustinus, Helena, Maria Magdalena, Odilia, Phillipus & Jacobus, Rochus en Theodorus zijn spraakmakend, ook al vanwege de opvallende wijze waarop de Iconen werden ingelijst door de Kloostervrijwilligers Toon Uijttewaal en Johan van der Veen, die daarvoor ondermeer hout van bomen uit de Kloosterenclave gebruikten.

Speciale heiligen 'Hebben de kruisheren ook speciale heiligen?', vroeg beeldend kunstenaar Theo Berends op een goede avond aan kloosterdirecteur Hans Kroeze terwijl zij kuierden door de verder compleet stille, bijna donkere kruisgang van Klooster Ter Apel. De serene sfeer maakte grote indruk op hem. 'Odilia, Helena, Theodorus en Augustinus', antwoordde Kroeze om in ieder geval enige voorbeelden mét saillante details ten tonele te voeren. Enfin, voordat de kunstenaar huiswaarts keerde stonden, de liturgische kalender van de Orde van het Heilig Kruis volgend, tien namen op een velletje papier.

Inspiratiebron Maanden verstreken. Een periode, zo bleek later, waarin Berends zich grondig verdiept had in de biografieën van en legenden over vrouwen en mannen die tot op de dag van vandaag voor veel mensen van meer dan normale betekenis zijn. Zonder uitzondering vormden die levensbeschrijvingen, gekoppeld aan de door hem steeds weer als bijzonder ervaren sfeer in Klooster Ter Apel, een fantastische inspiratiebron.

Langdurig bruikleen 'Een nieuwe Odilia is vereeuwigd', klonk het uiteindelijk enthousiast door de telefoon, 'een nieuwe kijk op Rochus is geboren, zó heb je Helena nog nooit gezien...' Toen Hans Kroeze het uiteindelijke tentet voor het eerst onder ogen kreeg deelde hij zijn enthousiasme meteen, was verrukt over het resultaat en even later ook aangenaam verrast: Theo Berends had besloten zijn Iconen aan Klooster Ter Apel in langdurig bruikleen ter beschikking te stellen.

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl