Homepage / Actueel / Exposities / Lopende exposities / De kerk als tijdmachine

datum 8 december 2018 t/m 17 februari 2019

Oude Groninger Kerken zijn gestolde geschiedenis. Je kunt er eeuwenoude sporen vinden! Maar spoorzoeken valt nog niet mee... voor een kind, en voor menig volwassen bezoeker, is het een lasagna van tijdlagen.

Stefan de Keijser toont in 'De kerk als tijdmachine' laag voor laag, tijdvak voor tijdvak, hoe het allemaal zo gekomen is. Van de lege wierde in het Groninger land tot aan de multifunctionele hedendaagse kerk. In minutieuze tekeningen, met verf ingekleurd, wordt de geschiedenis ontrafeld. Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen.

Stap in de tijdmachine In de expositie ontdek je hoe ongelofelijk veel een oude kerk heeft meegemaakt. De prachtige tekeningen zijn geladen met kennis over concrete historische gebeurtenissen en verwijzingen naar de canonvensters van Nederland. Tegelijkertijd prikkelen de kleurige scènes volop de verbeelding. Door een visuele kwinkslag of de sfeer die een bepaalde tekening uitstraalt, kun je je ineens verplaatsen in de mensen, die in die tijd leefden. Je gaat je als vanzelf dingen afvragen, en wordt zo verder meegevoerd op ontdekkingstocht door de tijd.

En... zou het allemaal echt zo zijn geweest? 'De kerk als tijdmachine' toont een kleurig palet aan mogelijkheden. Het is de verbeelding van de tijd door de makers. Sommige dingen weten we, naar andere zaken kunnen we slechts gissen. Of het echt zo was, of toch anders... wat denk jij? Kom kijken en stap in de tijdmachine!

Stefan de Keijser Stefan de Keijser is kunstenaar, beroepskunstenaar in de klas en creatief therapeut. Hij tekende de twaalf tijdvakken voor het boek 'De kerk als tijdmachine'. Martin Hillenga had de rol van adviserend historicus in de totstandkoming van het boek. Jelle F. Post verzorgde het ontwerp. Het is uitgegeven door WBOOKS.

'De kerk als Geschiedenisboek' is een project van Stichting Oude Groninger Kerken, mede mogelijk gemaakt dankzij Fonds21.

Expositie

Museum Klooster Ter Apel heeft de primeur met de expositie van de originele tekeningen van Stefan de Keijser. De tekeningen worden getoond in combinatie met collectiestukken die aansluiten bij de tijdvakken. Ook wordt een tipje van de sluier opgelicht van het creatieve proces. Daarin wordt duidelijk dat ook de makers van dit boek in de tijdmachine stapten, en samen gingen spoorzoeken.

Voor schoolgroepen is er een educatief programma.

27/01/2019  Stefan de Keijser licht toe

Beeldend kunstenaar Stefan de Keijser zal op zondag 27 januari 2019 vanaf 14.30 aanwezig zijn in het museum om uitleg te geven over zijn kunst­werken, het boek en de expositie "De kerk als tijdmachine".

Museumbezoekers zijn welkom om hem vragen te stellen of te luisteren. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Meer informatie over de kunstenaar: www.dekeijser.com.

  TERUG NAAR BOVEN

2022 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl