Homepage / Actueel / Exposities / Archief / De heksen van de Ruiten Aa

locatie Galerie I & II 3D-plattegrond datum 15 april t/m 5 november 2023

De heksen van de Ruiten Aa

15 april t/m 5 november 2023

Tussen 1587 en 1597 vonden drie heksenprocessen in de streek Westerwolde plaats waarbij 23 mensen om het leven kwamen. Wat was de reden hiervoor, wie waren erbij betrokken en welke rol speelde het Klooster in Ter Apel?

Een heks op een prent uit 1626 van
Jan van de Velde

Door het hoge aantal slachtoffers zijn de heksen­vervolgingen in Westerwolde de geschiedenis­boeken ingegaan als één van de meest dodelijke heksen­processen in Nederland. Een verhaal van religie, geld, macht en oorlog.

Onderzoek Marjan Daanje en Melissa Steenhuis, studentes van de Master­opleiding Geschiedenis Vandaag aan de Rijks­universiteit Groningen, hebben voor ons onderzoek gedaan naar de 16e eeuwse Westerwoldse heksen­processen en de rol van het Klooster daarin. Er is gekeken naar wie de slachtoffers waren, waarom zij werden veroordeeld, wie de verantwoordelijkheid hiervoor droeg en hoe deze processen zich voltrokken. De studenten hebben kunnen aantonen dat niet alleen de prior, maar ook de subprior van het klooster, aanwezig waren bij het verhoor van enkele beschuldigde vrouwen.

Een heks op een prent uit 1626 van Jan van de Velde
De Geselberg, waar beschuldigden levend werden verbrand

De Geselberg, waar beschuldigden levend
werden verbrand

Actueel onderwerp Hekserij is nog altijd een actueel onderwerp. Steeds vaker worden excuses aangeboden voor de heksen­vervolgingen door leiders van Europese landen. Sigrid Kaag wordt in een cartoon van de NRC als heks afgebeeld. In een aantal Afrikaanse landen en delen van Zuid-Azië nemen de meldingen van heksen­jachten toe. In onze hedendaagse maatschappij is het nog steeds gemakkelijk om een zondebok te vinden in vreemdelingen en de schuld van crises op anderen af te schuiven. Er valt in dat opzicht veel te leren van de Westerwoldse heksen­processen.

Beelden In de tentoon­stelling staan de veroordeelde vrouwen en mannen centraal en wordt aan hen een gezicht gegeven door middel van indruk­wekkende beelden die Ludmilla van der Spoel, beeldend kunstenaar uit Enschede, hiervoor heeft gemaakt.

» Alle info voor een bezoek2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl