Homepage / Actueel / Exposities / Agenda / De heksen van de Ruiten Aa

datum 15 april t/m 3 september 2023

De heksen van de Ruiten Aa

15 april t/m 3 september 2023

Tussen 1587 en 1597 vonden drie heksenprocessen in de streek Westerwolde plaats waarbij 23 mensen om het leven kwamen. Wat was de reden hiervoor, wie waren erbij betrokken en welke rol speelde het Klooster in Ter Apel?

Monument op de Geselberg, waar beschuldigden levend werden verbrand

Door het hoge aantal slachtoffers zijn de heksenvervolgingen in Westerwolde de geschiedenisboeken ingegaan als één van de meest dodelijke heksenprocessen in Nederland. Een verhaal van religie, geld, macht en oorlog.

Onderzoek Marjan Daanje en Melissa Steenhuis, studentes van de Masteropleiding Geschiedenis Vandaag aan de Rijksuniversiteit Groningen, hebben voor ons onderzoek gedaan naar de 16e eeuwse Westerwoldse heksenprocessen en de rol van het Klooster daarin. Er is gekeken naar wie de slachtoffers waren, waarom zij werden veroordeeld, wie de verantwoordelijkheid hiervoor droeg en hoe deze processen zich voltrokken. De studenten hebben kunnen aantonen dat niet alleen de prior, maar ook de subprior van het klooster, aanwezig waren bij het verhoor van enkele beschuldigde vrouwen.

Monument op de Geselberg, waar beschuldigden levend werden verbrand

Actueel onderwerp Hekserij is nog altijd een actueel onderwerp. Steeds vaker worden excuses aangeboden voor de heksenvervolgingen door leiders van Europese landen. Sigrid Kaag wordt in een cartoon van de NRC als heks afgebeeld. In een aantal Afrikaanse landen en delen van Zuid-Azië nemen de meldingen van heksenjachten toe. In onze hedendaagse maatschappij is het nog steeds gemakkelijk om een zondebok te vinden in vreemdelingen en de schuld van crises op anderen af te schuiven. Er valt in dat opzicht veel te leren van de Westerwoldse heksenprocessen.

Beelden

In de expositie staan de veroordeelde vrouwen en mannen centraal en wordt aan hen een gezicht gegeven door middel van indrukwekkende beelden die Ludmilla van der Spoel, beeldend kunstenaar uit Enschede, hiervoor heeft gemaakt.

» Alle info voor een bezoek2023 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl