Wandeling
Papierjuweel
Niets gaat verloren
Houtskool op whenzoupapier
(foto: Robert van der Molen)
Mogelijk gemaakt met steun van:
Hoe vind je een moment van stilte en bezinning? Kunstenaar Josefien Alkema vond inspiratie in middeleeuwse getijdenboeken en deelt deze ervaring in een interactief kunstproject: DagDelen. Deelnemers maakten een bladzij van hun leven, die Alkema heeft gebruikt in nieuwe kunstwerken. Om zo een geheel te creëren van alle gedeelde verhalen en ervaringen.
Memento mori, bladzijde van een beeldend getijdenboek (foto: Dirk Fennema)
Verzamelde stiltemomenten
In een getijdenboek gaat het om aandacht en stilte. Alkema nodigde mensen uit dit te ervaren door een pagina te maken en daarop in beeld te brengen wat hen op dat moment bezighield. Wat dat is, is voor iedereen verschillend. Dat bleek ook uit de reacties. Ze kreeg pagina's waar veel aandacht aan was besteed, een schets, een dagboekfragment of een collage.
Materiaal voor nieuwe kunstwerken Met de toestemming van de makers heeft Alkema nieuwe kunstwerken gemaakt van deze pagina's; collages, boeken en tekeningen. Het geeft de kunstwerken een extra laag, omdat de dagen en momenten van de deelnemers de voedingsbodem en grondstof zijn van het werk. De input van het publiek geeft een heel nieuwe richting aan het werk van Alkema, die normaal gesproken vooral in zwartwit werkt. Het is een uitdaging de veelkleurige input te verwerken in kunstwerken en een beeldtaal daarvoor te ontwikkelen. Door een eenheid te maken van alle bijdragen wil Alkema betekenis geven aan de verhalen en levens die verbeeld zijn. Dit sluit aan bij haar manier van werken in de afgelopen jaren: van oude tekeningen nieuwe kunstwerken maken, de geschiedenis en de tijd zo opslaan en comprimeren in een werk.
Grafische partituren Alkema heeft tekeningen gemaakt, gecombineerd met fragmenten uit de DagDelen, die in beweging het verloop van een dag weergeven; een grafische partituur van een innerlijk ritme. Elke dag heeft zijn eigen stemming en dynamiek. Was de dag largo of capriccio? De componist Hans Kaldeway maakte soundscapes bij deze grafische partituren. Deze zijn te horen bij het werk en op YouTube (Chaos, Lijn, Tekst en Curve).
Aandacht Van de ingeleverde pagina's blijven uiteindelijk snippers over, restjes waar de kunstenaar collages van maakt; niets gaat verloren. Elke minuut, elke flard en herinnering is belangrijk en waardevol. De verwondering en aandacht voor het leven is het belangrijkste. De kunstwerken zijn een ontmoetingsplaats geworden: een plaats om even iets dieper op dingen in te gaan, een moment stil te staan, zoals dat in het klooster al eeuwenlang gebeurt.
"Een mystieke ervaring; het gevoel opgenomen te zijn in iets groters en dat dit iets te zeggen heeft. Als ik buiten ben voel ik me opgenomen in de ruimte, één met de natuur. Deze ervaring is de inspiratie voor mijn werk."
Bezoek josefienalkema.nl voor meer informatie.
Josefien Alkema geeft op zondag 30 oktober 2022 een rondleiding door haar expositie en aansluitend een miniworkshop, waarbij deelnemers zelf een Dagdeel-pagina maken in de Refter.
Inschrijving is noodzakelijk via info@kloosterterapel.nl of 0599 581370.