Constructie en Context

tentoonstelling over architect Jan Sterenberg (1923-2000)
Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Constructie en Context

datum 31 maart t/m 28 augustus 2018 locatie Galerie I 3D-plattegrond

De Ter Apeler architect Jan Sterenberg liet overal in Nederland zijn sporen na en was een van Nederlands vurigste pleitbezorgers van betere en goedkopere woningbouw. Sterenberg staat centraal in de derde tentoonstelling uit de serie Noordelijke Architecten­portretten van Stichting Berlagehuis Usquert. De bezoeker krijgt antwoord op vragen als: wat ís architectuur, wat dóet architectuur en hoe is architectuur te bekijken en te begrijpen?

120 architecten en tekenaars Architectenbureau Sterenberg was niet alleen een begrip in Ter Apel maar genoot ook landelijke bekendheid. In de hoogtijdagen werkten er 120 architecten en tekenaars uit de hele wereld en was het één van de grootste architectenbureaus van Nederland. Het bureau was niet alleen een economische motor voor Ter Apel, de werknemers droegen ook bij tot een goed leefklimaat in het dorp.

Grote woningbouwprojecten Begonnen als ontwerper van ruim opgezette bungalows in Ter Apel, groeide Sterenberg uit tot bouwer van grote woningbouwprojecten, inclusief de stedenbouwkundige planning daarvan. Het bureau profiteerde van de bouwexplosie eind jaren '60. Sterenberg maakte naam met woonwijken in een sobere, functionele architectuur in Emmen (Emmermeer, Angelslo, Emmerhout) en Groningen (Lewenborg), gevolgd door onder meer projecten in Lelystad, Zoetermeer, Zwolle (herinrichting binnenstad) en Den Bosch.

Hoogleraar In zijn werkwijze was Sterenberg zijn tijd ver vooruit. Hij stond open voor de wensen van de toekomstige bewoners. Hij baarde opzien door praatgroepen te organiseren, waaruit bewonerswensen naar voren kwamen die daadwerkelijk in de ontwikkeling van woonwijken werden verwerkt. In 1978 werd Sterenberg hoogleraar seriematige woningbouw aan de T.U. Delft, waar hij zelf ook gestudeerd had.

Museum Klooster Ter Apel Na zijn pensionering zette Sterenberg zich als bestuurslid en voorzitter nog decennialang in voor wat nu Museum Klooster Ter Apel is. De westvleugel naar ontwerp van de Deense architect Exner kwam er mede dankzij zijn bemoeienis. Het is daarom niet voor niets dat ons museum de eerste tentoonstelling over het werk van Jan Sterenberg herbergt.

Sleutelen aan een draaiende motor

Op 20 april 2018 ging Sleutelen aan een draaiende motor in première in Museum Klooster Ter Apel. Het is de laatste film van Lotte Veltman en Jasper Huizinga (De Loods Mediaproducties) in de Beeldlijnserie Noordelijke Architecten. De Groninger stadsbouwmeester (van 1974-1998) Maarten Schmitt geeft zijn visie op de sterk van elkaar verschillende na-oorlogse uitbreidingswijken van de stad Groningen. Lees er hier meer over.

Verhalencafé

Onlangs vond in Museum Klooster Ter Apel een bijeenkomst plaats om herinneringen aan Architectenbureau Sterenberg op te halen. Lees hier het uitgebreide verslag van De Verhalen van Groningen.

Deze tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Stichting Berlagehuis Usquert, Museum Klooster Ter Apel, De Verhalen van Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen.








2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl