Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Bodem voor Hemel

Bodem voor Hemel

locatie Galerie I 3D-plattegrond
datum16.06.2006 - 01.10.2006

Bodem voor Hemel

Beeldend kunstenaar Geert Schreuder uit Onstwedde toont in deze solo-expositie 25 schilderijen [acryl op doek, elk 100 x 100 cm] van middeleeuwse kerken in Friesland [Foudgum* en Westergeest*], Groningen [Eenum, Ezinge*, Bellingwold, Garmerwolde, Huizinge*, Leegkerk, Niebert, Niekerk, Noorddijk*, Onderwierum*, Oostum, Siddeburen, Slochteren, Ter Apel*, Terrmunten*, Wedde*, Westerwijtwerd*, Zeerijp* en Zuidbroek] en Ost Friesland [Critzum, Oldendorp*, Sankt Georgiwold* en Stapelmoor*].

In het kader van dit project schreef Fons van Wanroij uit Bedum teksten bij 14 schilderijen [*] die samen het boek ‘Bodem voor Hemel’ vormen:

‘Toen Geert mij vroeg teksten te maken die zijn afbeeldingen zouden kunnen vergezellen, heb ik lang getwijfeld. Uiteindelijk heb ik me toch laten uitdagen door de schilder en door zijn opmerkelijke schilderijen van kerkjes uit deze Friese landen. Bij het schrijven heb ik gezocht naar een tegenwicht. Waar hij de kerkjes in al hun eenzaamheid afbeeldt, heb ik er juist naar gezocht ze weer te bevolken. Ik stelde me zelf de vraag wat er in de loop van zoveel jaren aan deze gebouwen is voorbijgetrokken en welke mensen ermee of erin geleefd hebben. Ook keek ik naar de omgeving van deze gebouwen. In de eerste plaats naar de kerkhoven. Voor mij is zo’n kerkhof niet een verzameling stenen. Ik lees de teksten op de zerken en probeer wat te weten te komen van de mensen die ooit in de nabijheid van de kerk woonden. Zo’n kerkhof is een blauwdruk van een verdwenen dorp. Onder de zerken liggen mensen die blij waren, verdrietig, verliefd, boos of eenzaam’.

www.geertschreuder.nl

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl