8 maart t/m 14 september 2016

Bijzondere wijwaterbakjes
in het Gastenverblijf

Homepage / Actueel / Exposities / Archief / Bijzondere wijwaterbakjes

locatie Gastenverblijf 3D-plattegrond datum 8 maart t/m 14 september 2016

Van 8 maart t/m 14 september 2016 in het Gastenverblijf: bijzondere wijwaterbakjes uit de collectie van Klooster Ter Apel.

Een wijwatervaatje of wijwaterbakje is een vaatje waar wijwater in huis wordt in bewaard. Dit wordt aan de muur gehangen, meestal vlak bij de deur van een vertrek, zodat je bij binnenkomst in dit vertrek, enkele vingers erin kan dopen en aldus, met gereinigde handen, een kruisteken maakt: het wijwaterkruisje.

Materiaal en voorstelling Het bakje is meestal gemaakt van geglazuurd aardewerk en hierin wordt wijwater gedaan. Ook metalen exemplaren komen voor. Op de houder van het bakje is meestal een vrome voorstelling in reliëf aangebracht: een Madonna, een kruis, een engeltje of het Christusmonogram bestaande uit de Griekse letters Chi (X) en Rho (P). De meeste vaatjes zijn uitgevoerd in enigszins zoetige pasteltinten.

Van gebruiks- tot verzamelobject Dit voorwerp werd tot in de jaren 70 van de vorige eeuw veel gebruikt bij katholieke gezinnen. In de meeste vertrekken hing wel een dergelijk vaatje. Sindsdien is deze devotie samen met het kerkbezoek sterk achteruitgegaan in Nederland. Men kan ze verkrijgen in gespecialiseerde winkels voor religieuze artikelen. Het is nu ook een object voor verzamelaars geworden en ook in musea gewijd aan volksdevotie komt men ze tegen.

In de vitrines is een deel van de collectie wijwaterbakjes van Klooster Ter Apel te zien.

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl