A Home away
from Home

Homepage / Actueel / Exposities / Archief / A Home away from Home

datum 12 november 2016 tot 14 februari 2017
- Cubestee: tot 14 februari 2017
- Pop Up tentoonstelling: t/m 27 januari 2017

In en rond Klooster Ter Apel is een bijzondere aanvulling op de tentoonstelling Exodus te bewonderen: de innovatieve woonunit Cubestee en pop-up-tentoonstelling 'A Home away from Home'.

Ontwerpprijsvraag In 2016 lanceerden het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Rijksbouwmeester Floris Alkemade de Open Oproep 'A Home away from Home': een ontwerpprijsvraag voor innovatieve oplossingen voor de huisvesting van asielzoekers. De resultaten van de open oproep bevatten een heel scala aan oplossingsrichtingen, variërend van opbouwbare units en bouwpakketten tot sociale strategieën die ook breder inzetbaar zijn bij vraagstukken van flexibele huisvesting.

Cubestee 'Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogsten' is een van de winnaars van de ontwerpprijsvraag. Deze Groningse inzending met de daaraan verbonden woonunit 'Cubestee' is tijdelijk te bezichtigen in de tuin van het klooster. De opvang van mensen in nood wordt gekoppeld aan actuele vraagstukken in het landelijke gebied: krimp, leegstand, goedkope huisvesting, herbestemming erfgoed en vitale sociale verbanden. Allemaal thema’s die zeer relevant zijn en in de nabije toekomst grote uitdagingen vormen voor de provincie Groningen. De Cubestee is te zien tot 14 februari 2017.

Pop-up-tentoonstelling Daarnaast wordt in het klooster een tentoonstelling gepresenteerd waarin alle ontwerpen van de prijsvraag die van de jury een eervolle vermelding hebben ontvangen wordt getoond. De tentoonstelling is te bezoeken t/m 27 januari 2017.

Samenwerking
Deze uitbreiding van de tentoonstelling 'Exodus' is in samenwerking met de gemeente Vlagtwedde, Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gerealiseerd.

Het ontwerp 'Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogsten' is een samenwerking van verschillende partijen met hun wortels in Groningen: Onix Architecten, Stichting Het Groninger Landschap, RIZOEM, GIDZ, MD landschapsarchitecten, Dékan en Friso Bouw.

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl