25 jaar

MIDDELEEUWS
TER APEL

Homepage / Actueel / Exposities / Archief / 25 jaar Middeleeuws Ter Apel

datum 28 april t/m 8 september 2019 locatie Galerie I 3D-plattegrond

Middeleeuws Ter Apel is jarig! In 2019 bestaat dit middeleeuwse evenement 25 jaar - en dat wordt groots gevierd.

Feest! Middeleeuws Ter Apel is de afgelopen jaren uitgegroeid tot n van de grootste authentieke middeleeuwse evenementen in Nederland. Op 7 en 8 september 2019 vindt de 25e editie plaats. En die is extra bijzonder. Het thema van dit jubileumjaar is "Feest!" en daarom vinden tijdens het evenement maar liefst vijf middeleeuwse feesten plaats. Daarnaast wordt het lustrum ingeluid met de publicatie van een prachtig jubileumboek, een bijzondere tentoonstelling, een renie van oudgedienden n een educatief project met basisscholen in Westerwolde.

Tentoonstelling De tentoonstelling in Museum Klooster Ter Apel biedt een terugblik van 25 jaar Middeleeuws Ter Apel (bekijk de tijdbalk!) en een vooruitblik naar het feest in september. Download hier de expositieflyer.

Lezingen in Museum Klooster Ter Apel tijdens Middeleeuws Ter Apel 2019

Het thema dit jaar is "feest". Maar hoe zag een feest er in de middeleeuwen uit? Deden de middeleeuwers überhaupt wel aan feesten? Bekend zijn de Christelijke feestdagen. Maar hoe werden die gevierd? En hoe ging men bijvoorbeeld om met verjaardagsfeesten of huwelijken? En wat was het verschil tussen de adel en gewone volk? De Van Maerlant Academie organiseert twee lezingen om een antwoord op deze vragen te geven.

Het kerkelijke feest
Over het kerkelijke feest is wellicht het meeste bekend. We denken dan natuurlijk aan feestdagen zoals Kerst en Pasen. Maar in de praktijk waren er nog veel meer van dergelijke feesten zoals de heiligendagen. Hoe zagen deze vieringen eruit? Was het feest voorbehouden aan de geestelijkheid of werden de burgers er ook in meegenomen? Deze en meer vragen zullen in deze lezing beantwoord worden.

Het wereldlijke feest
Er zijn veel wereldlijke feesten denkbaar. Van bruiloften in schuren tot rijke banketten aan de hoven. Deze lezing neemt de bezoeker mee naar dergelijke feesten. Het vieren van familiefeesten zoals verjaardagen zal bekeken worden, maar ook dorpsfeesten en adellijke feesten worden onder de loep genomen.

De lezingen vinden plaats in Museum Klooster Ter Apel tijdens het evenement op 7 en 8 september 2019. Voor meer informatie en tijden zie www.middeleeuwsterapel.nl.

  TERUG NAAR BOVEN

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl