Wie denkt dat het verband tussen eten en gezondheid iets van deze tijd is, heeft het mis. Ook in de middeleeuwen moest de maaltijd zo gezond mogelijk zijn. Maar de theorie achter de gezondheidsleer was wel heel anders.
De middeleeuwse humeurenleer (zo heet de gezondheidstheorie) was gebaseerd op ideeën uit de antieke oudheid en verder ontwikkeld door de Arabieren en Europeanen. Al ons voedsel had ‘goede’ en ‘slechte’ eigenschappen. Sommige ideeën staan haaks op wat wij nu gezond voedsel vinden. Zo was suiker héél gezond! Daarom wordt deze lezing afgesloten met een gezondheidsdrank en een ‘gezond’ hapje.
Christianne Muusers Christianne Muusers, neerlandica en culinair historica, schrijft en praat graag over het eten van vroeger. Op haar website publiceert zij sinds 2002 historische recepten. Ze geeft ook lezingen over diverse aspecten van culinaire geschiedenis in diverse tijdperken.
Aanmelden Reserveren is wenselijk. Vol is vol! Contactpersoon: Anastasia vanderWerff-Podgórski. Bereikbaar via telefoonnummer 0599 581370 of anastasia@kloosterterapel.nl.