20 t/m 29 juni 2014

Tuin & Kunst Tiendaagse
in Klooster Ter Apel

Homepage / Actueel / Evenementen / Archief / Tuin & Kunst Tiendaagse in Klooster Ter Apel

locatie Kloosterenclave, Conventsgebouw, Kanunnikenkerk, Lekenkerk, Kloosterhof met Kruidentuin 3D-plattegrond datum 20 t/m 29 juni 2014

Klooster Ter Apel is ook dit jaar een van de deelnemers aan de in de provincie Groningen georganiseerde manifestatie Tuin & Kunst Tiendaagse. Van 20 t/m 29 juni 2014 is er van alles te zien en te doen in en om het Klooster. Deze activiteiten sluiten aan op het streekprogramma Westerwolde rijgt.

Westerwolde rijgt Westerwolde, gelegen in het oosten van Groningen en met een landschap dat de gemiddelde toerist verrast. Want weidsheid verwachtend biedt Westerwolde een bosrijk beekdallandschap, uitgestrekte natuurgebieden met kabbelende riviertjes en vriendelijke esdorpen waar het goed toeven is. Voor de gasten, maar ook voor de bewoners zelf. In dit decor zijn pareltjes van tuinen te vinden. Van klein en knus, tot Kruidentuin en Engels landelijk. Met het accent op kunst of op kunstig tuinieren. Die parels rijgen we voor u aan elkaar door middel van fiets- en autoroutes, maar ook letterlijk. Bij elke tuin ontvangt u namelijk een kraal, symbool voor de parel die u bezoekt, en al die kralen kunt u rijgen tot een bijzonder snoer, een prachtig aandenken aan uw bezoek aan Westerwolde!

Klooster Ter Apel is tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse dagelijks geopend tussen 10.00 en 17.00 uur, zondagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur. De Kloosterenclave en de Kloosterwinkel en -receptie zijn gratis toegankelijk. Voor bezoek aan de museale vertrekken hanteert het museum speciaal voor de Tuin en Kunst Tiendaagse een gereduceerd tarief. Koffie/thee en diverse lekkernijen, zoals Kruisherencake en Priors Hap zijn te koop in Kloostercafé De Refter. De catering is in handen van Hotel Restaurant Boschhuis gelegen tegenover het Klooster.

Klooster Kruidentuin

Beleef de geur van kruiden en
kleur van planten in de inpanding
gelegen Kloosterhof. Entree: slechts € 3,00 p.p.!

Kruidentuin Binnen de oude Kloostermuren in de Kloosterhof is de Kruidentuin gelegen. Deze tuin ‘vertelt’ de geschiedenis van de kruisheren, de oorspronkelijke bouwers en bewoners van Klooster Ter Apel, Domus Novae Lucis / Huis van het Nieuwe Licht. U maakt kennis met prachtige kleuren en overheerlijke geuren van de rijke verzameling geneeskrachtige kruiden, keukenkruiden en verfplanten in deze internationaal befaamde tuin. De Kruidentuin telt momenteel tegen de 160 plantensoorten, behorend tot de museumcollectie van Klooster Ter Apel. Kinderen ‘kruipen’ (voor een fotomoment) in habijten van de kruisheren en gaan op ontdekking met behulp van een speurtocht. ‘Wist u dat-jes’ bieden hen inzicht. Een proeverij van diverse soorten honing leert dat deze zoetstof ook al in de Middeleeuwen geliefd was. Spreuken van Abdis Hildegard von Bingen, de bekende middeleeuwse mystica, zullen uw interesse wekken en nodigen uit tot overpeinzen in de Kruidentuin. Medewerking wordt verleend door leden van de werkgroep Kruidentuin en Erfgoed Educatie.

 • 20 t/m 29 juni 2014
 • Dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur,
  zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur
 • Deelnamekosten: € 3,00* p.p., € 1,00* per leerling / p.p. tot 18 jaar, € 7,50* gezinsentree (maximaal 3 kinderen tot 18 jaar, uitsluitend onder toezicht van (groot)ouders). Gratis op vertoon van Museumkaart.

*Niet in combinatie met overige kortingen en combikaarten

  TERUG NAAR BOVEN

Een bezoek aan Klooster Ter Apel

Het dagelijks leven in kloosters laat zich moeilijk omschrijven. Het veranderde immers in de loop der eeuwen en was afhankelijk van de orde en de locatie op het platteland of in de stad en welke functie men in het klooster bekleedde. In de provincie Groningen bouwden orden kloosters vaak op afgelegen gebieden en waren daardoor in hoge mate zelfvoorzienend. Daarnaast moesten ze ervoor zorgen dat hun grond bebouwd en bewerkt kon worden, wat veel tijd en harde arbeid kostte. Toch leefde de kloosterling volgens een vaste dagindeling, bepaald door een aantal gemeenschappelijke gebedsmomenten.
Laat u meenemen in een reis naar vervlogen tijden, het leven en werken van de kloosterling...

 • 20 t/m 29 juni 2014
 • Dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur,
  zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur
 • (Museum)entree Klooster Ter Apel en Kruidentuin: € 6,50* p.p., € 15,00* gezinsentree (maximaal 3 kinderen tot 18 jaar, uitsluitend onder toezicht van [groot]ouders). Gratis op vertoon van Museumkaart.

*Niet in combinatie met overige kortingen en combikaarten

Ziekenzaal

  TERUG NAAR BOVEN

Rondleidingen

Rondleiding Via de serene Kruisgang wandelt u terug in de tijd en komt u tijdens een rondleiding door de diverse Kloostervertrekken, Leken- en Kanunnikenkerk en bezoekt u de Kruidentuin in de inpandige Kloosterhof. Leden van het Gidsengilde vertellen u op bepaalde standplaatsen over vervlogen tijden uit de Kloosterhistorie.

 • zondag 22 juni, dinsdag 24 juni en donderdag 26 juni
 • 14.30 uur
 • Deelnamekosten: € 6,50* p.p. of € 15,00* gezinsentree (maximaal 3 kinderen tot 18 jaar, uitsluitend onder toezicht van [groot]ouders). Gratis op vertoon van Museumkaart.

Deelname uitgesloten voor groepen en bij voorkeur op aanmelding.
T  (0)599 581370 via Z.I.Anastasia vanderWerff-Podgórski
anastasia@kloosterterapel.nl

*Niet in combinatie met overige kortingen en/of combikaarten

Koorbanken

  TERUG NAAR BOVEN

Boom- en tuinrijke excursie

Speciaal programma voor schoolklassen met onze Bomendokter Rinck Zevenberg! Nog enkele plaatsen vrij...

'Ga toch de boom in...!'
...maar dan wel met onze Bomendokter Rinck Zevenberg. Een unieke belevenis! Rondom Klooster Ter Apel ondernemen jullie een boomrijke excursie, waarbij je actief deelneemt aan allerlei onderdelen: luister naar vogelgeluiden en spannende boomverhalen. Maar stel ook vragen. Wat denk je, waarom gaat Rinck eigenlijk de boom in? En hoe doet hij dat dan? Sterker nog…. durf jij ook de boom in gaan? Binnen de oude Kloostermuren gaat jullie ontdekkingstocht verder in de Kruidentuin, inpandig gelegen in de Kloosterhof. Deze tuin ‘vertelt’ de geschiedenis van de kruisheren, de oorspronkelijke bouwers en bewoners van Klooster Ter Apel, Domus Novae Lucis / Huis van het Nieuwe Licht. Verkleed je als kruisheer, proef van de honing, zie de prachtige kleuren, ruik de overheerlijke geuren van de rijke verzameling kruiden en planten. Nico Rookmaker vertelt over de geneeskrachtige kruiden, keukenkruiden en verfplanten. Maar wat is het…, waar komt het vandaan en wat kun je ermee doen? Tot slot, ‘wist-je-datjes’ helpen jullie de oplossing van de speurtocht te vinden.

Speciaal voor leerkracht en begeleiding...
Bijzondere Spreuken van Abdis Hildegard von Bingen, de bekende middeleeuwse mystica, zullen uw interesse wekken en nodigen uit tot overpeinzen in de Kruidentuin. Dit educatieve programma is onderdeel van het streekprogramma Westerwolde Rijgt! Medewerking wordt verleend door leden van de werkgroep Kruidentuin & Erfgoed Educatie.

 • di. 24 juni: 09.30 tot 11.30 uur
  do. 26 juni: ochtend of middag
 • Deelnamekosten: € 2,00 per leerling / begeleider. Entree per schoolklas, met één begeleider op vier tot vijf kinderen. Onder toezicht van docent(en).

Uitsluitend op reservering.
T  +31 (0)599 581370, via Z.I.Anastasia vanderWerff-Podgórski
anastasia@kloosterterapel.nl

  TERUG NAAR BOVEN

Workshop Over Rozenkrans,
Rozenhoedje... en rijgen!

De rozenkrans is een gebedssnoer, een soort ketting met 15 grote en 150 kleine kralen en een kruis, dat als hulp gebruikt wordt bij het rozenkransgebed. Dit gebed bestaat uit 150 maal (15 x 10) het ‘Wees Gegroet’ afgewisseld met een ‘Onze Vader’ na ieder ‘tientje’. In plaats van het volledige rozenkransgebed wordt veelal een derde gedeelte gebeden, met gebruikmaking van een kleiner snoer, het zogeheten rozenhoedje. Een gebedssnoer wordt al eeuwenlang door christenen gebruikt om te bidden en worden in diverse religies gebruikt, zoals het Hindoeïsme, Boeddhisme en de Islam. De term rozenkrans blijft doorgaans voorbehouden aan de rooms-katholieke variant. In de liturgische getijden van kloostergemeenschappen werden alle psalmen (150) gebeden. Tegenwoordig zie je het ook wel eens rond de hals bij mensen als trendy sieraad omdat zij het een prachtig symbool vinden.

Maar waarom heet het een rozenkrans? In deze creatieve workshop krijgt u op deze vraag antwoord van Siny Scholte Aalbes terwijl u uw eigen kleine snoer, de zogeheten ‘Tientje-armband’ rijgt. Eveneens zal het gebruik van en verschillen in gebedssnoeren in grote lijnen belicht worden.

In de Kloosterwinkel zijn verschillende uitvoeringen van rozenkransen, rozenhoedjes en tientjes te zien: deze werden vervaardigd door de zusters trappistinnen van de Abbaye de Chambarand, een cisterciënzerabdij te Frankrijk en Holzschnitzerei Gerdelmann uit Altenberge te Duitsland. Laat u inspireren en verrassen!

 • za. 21 juni: inloop 13.30 uur, workshop 14.00-15.00 uur
  zo. 22 juni: inloop 13.30 uur, workshop 14.00-15.00 uur
  ma. 23 juni: inloop 13.30 uur, workshop 14.00-15.00 uur
 • Deelnamekosten: € 15,00* p.p.

Reservering voorafgaand is wenselijk. Nadere informatie:
T  +31 (0)599 581370, via Z.I.Anastasia vanderWerff-Podgórski
anastasia@kloosterterapel.nl

*niet in combinatie met overige kortingen, combi- en museumkaarten

  TERUG NAAR BOVEN

Workshop Wichelen

Reeds lang geleden werd astrologie als 'wetenschap' beoefend. Maar men had ook kennis van aardse en hemelse energie, van 'plekken die goed voelden'. Dat is ook één van de redenen waarom veel kloosters en kerken, ook Klooster Ter Apel, op speciale energierijke plaatsen werden gebouwd. 'U heeft nu de gelegenheid om dit zelf te meten! Er is niets zweverigs aan, het is voor iedereen – ook voor mensen die geloven dat er niets is tussen hemel en aarde – meetbare energie. U krijgt zelf een wichelroede in de hand om het te ervaren!' zegt Hans Baars. Onder leiding van deze ervaren wichelaar, wordt in het kort uitgelegd wat er te meten is, hoe het te meten is en wat u ermee kunt doen. Vooral Klooster Ter Apel leent zich uitstekend voor een dergelijke expeditie, omdat dit vele bijzonder energierijke plaatsen herbergt. De vraag is natuurlijk of de kerk en de kruisheren dit hebben geweten. Feit is dat juist de plekken die ertoe doen van een bijzondere uitstraling zijn voorzien.

 • vr. 20 juni: inloop 10.00 uur, workshop 10.30-12.00 uur
  di. 24 juni: inloop 13.30 uur, workshop 14.00-15.30 uur
  wo. 25 juni: inloop 13.30 uur, workshop 14.00-15.30 uur
  do. 26 juni: inloop 13.30 uur, workshop 14.00-15.30 uur
  vr. 27 juni: inloop 10.00 uur, workshop 10.30-12.00 uur
  za. 28 juni: inloop 13.30 uur, workshop 14.00-15.30 uur
  zo. 29 juni: inloop 13.30 uur, workshop 14.00-15.30 uur
 • Deelnamekosten: € 15,00* p.p.

Reservering voorafgaand is wenselijk. Nadere informatie:
T  +31 (0)599 581370, via Z.I.Anastasia vanderWerff-Podgórski
anastasia@kloosterterapel.nl

*niet in combinatie met overige kortingen, combi- en museumkaarten

  TERUG NAAR BOVEN

Kloostersporen...
Verleden en Heden!

Beleef de serene rust en devote sfeer in en rondom Klooster Ter Apel met het gebouw als één groot middeleeuws decor! Op de Kloosterenclave, naast de oude Kloostermuren en tegen het decor van het Middeleeuwse plattelandsklooster, wordt een natuurkunstwerk vervaardigd. De deelnemers, een groep kinderen of volwassenen, maken gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, takken en stenen. Door hen gevonden en verzameld in het rondom gelegen Kloosterbos. Het werk wordt gezamenlijk in één dag opgebouwd èn afgebroken. Aan het ontwerp mag de groep zelf een invulling geven als dat maar geïnspireerd is door bepaalde motieven uit het middeleeuwse Kloosterleven. Zo kunnen bepaalde kenmerken van (historische) landschapselementen uitgedragen worden. Sporen uit het verleden worden in beeldende vorm zichtbaar gemaakt en vertaalt naar het heden.

Weersafhankelijk: In Galerie I, met uitzicht op de inpandig gelegen Kruidentuin en het Kloosterbos, brengen (bloemsier)kunstenaars een vloer aan van natuurlijke materialen als aarde/zand met kenmerken uit het middeleeuws Klooster(leven).

 • 20 t/m 29 juni 2014
 • Voor schoolklassen, instellingen, bedrijven, kunstenaars
 • Uitsluitend op reservering, minimaal drie weken voorafgaand
 • Dagelijks tussen 09.00 en 17.00 uur,
  zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur
 • Deelnamekosten: gratis

  TERUG NAAR BOVEN

Bezoek ook Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl