21 t/m 30 juni 2013

Tuin & Kunst Tien Daagse
in Klooster Ter Apel

Homepage / Actueel / Evenementen / Archief / Tuin & Kunst Tien Daagse in Klooster Ter Apel

locatie Conventsgebouw, Kanunnikenkerk, Lekenkerk,
Kruidentuin 3D-plattegrond
datum 21 t/m 30 juni 2013 Nederlands Deutsch

Klooster Ter Apel is ook dit jaar een van de deelnemers aan de speciaal in de provincie Groningen georganiseerde manifestatie Tuin & Kunst Tien Daagse. Hierna treft u informatie over de verschillende activiteiten.

Bloementapijt

Naast de oude Kloostermuren tegen het decor van het Middeleeuwse plattelandsklooster, wordt een gigantisch bloementapijt gelegd door gebruikmaking van anemoontjes. U als bezoeker wordt van harte uitgenodigd daar actief aan bij te dragen. Laat u verrassen! Kinderen, individueel of als schoolklas, hebben eveneens de mogelijkheid het tapijt volgens een themagerichte ‘afbeelding’ grootschalig vorm gegeven. Onze dank spreken wij uit aan Nederstigt - Liesjes Hoeve te Julianadorp die de anemoontjes heeft geschonken aan Klooster Ter Apel.

 • 21 juni tot en met 30 juni 2013
 • Kosteloze deelname Kloosterenclave (buitenterrein)
 • Schoolklassen en groepen op aanmelding
 • Dagelijks te bezichtigen gedurende openingstijden

(bekijk deze foto's op Picasa)

Nadere informatie:
T  +31 (0)599 581370, via Z.I.Anastasia vanderWerff-Podgórski
anastasia@kloosterterapel.nl

Kruidentuin

Omgeven door de oude Kloostermuren ‘vertelt’ de Kruidentuin in de inpandig gelegen Kloosterhof de geschiedenis van de kruisheren, de oorspronkelijke bouwers en bewoners van Klooster Ter Apel, Domus Novae Lucis / Huis van het Nieuwe Licht. De Kruidentuin telt tegen de 160 plantensoorten behorend tot de museumcollectie. De van de planten afkomstige kruiden werden destijds door de kruisheren gebruikt om hun geneeskrachtige werking, als verfplant en als keukenkruid. Kinderen hebben de mogelijkheid, individueel of als schoolklas, een speurtocht uit te werken waarbij ‘Wist u dat-jes’ inzicht bieden. Medewerking wordt verleent door de Kruidentuinwerkgroep en Henk-Jan Hamminga van kwekerij Hamminga Ter Apel biedt diverse kruiden en plantjes te koop aan.Spreuken van Abdis Hildegard von Bingen, de bekende middel-eeuwse mystica, zullen u uitnodigen tot overpeinzen.

 • 21 juni tot en met 30 juni 2013
 • Dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur,
  zondagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur
 • Kosten: € 3,00* p.p. entree Kruidentuin

*Niet in combinatie met overige kortingen, combi- en museumkaarten

Workshop Wichelen

Reeds lang geleden werd astrologie als ‘wetenschap’ beoefend. Maar men had ook kennis van aardse en hemelse energie, van ‘plekken die goed voelden. Dat is ook één van de redenen waarom veel kloosters en kerken, zoals Klooster Ter Apel, op speciale energierijke plaatsen werden gebouwd. Tijdens de Tuin & Kunst Tien Daagse heeft u de gelegenheid om dit zelf te meten! Er is niets zweverigs aan, het is voor iedereen meetbare energie; ook voor mensen die geloven dat er niets is tussen hemel en aarde. U krijgt zelf een wichelroede in de hand om het te ervaren. Door wichelaar Hans Baars wordt in het kort uitgelegd wat er te meten is, hoe het te meten is en wat u ermee kunt doen. Vooral Klooster Ter Apel leent zich uitstekend voor een dergelijke expeditie, omdat dit vele bijzonder energierijke plaatsen herbergt. De vraag is natuurlijk of de kerk en de kruisheren dit hebben geweten. Feit is dat juist de plekken die ertoe doen van een bijzondere uitstraling zijn voorzien.

 • U kunt deelnemen op de volgende dagen: 21 juni, vrijdag 13.30 uur / 24 juni, maandag 13.30 uur / 25 juni, dinsdag 10.00 uur / 26 juni, woensdag 10.00 uur / 27 juni, donderdag 10.00 uur / 28 juni, vrijdag 10.00 uur / 29 juni, zaterdag 13.30 uur / 30 juni, zondag 13.30 uur
 • Deelnamekosten: € 10,00* p.p. Workshop

Deelname uitsluitend op aanmelding. Nadere informatie:
T  +31 (0)599 581370, via Z.I.Anastasia vanderWerff-Podgórski
anastasia@kloosterterapel.nl

*Niet in combinatie met overige kortingen, combi- en museumkaarten

Kloosterlijke Bloemsierkunst

Kruisheer Meerdere authentieke Kloostervertrekken zijn voorzien van diverse composities van bloemen vervaardigd door de bekende bloemenarrangeurs Klaas Dijkstra, André Snijder en Johan Wolfard. Met een knipoog naar de functionaliteit van deze vertrekken in de tijd van de kruisheren kunt u spectaculaire werken van bloemsierkunst bewonderen. Iedere compositie ‘vertelt’ op geheel eigen wijze een verhaal over de kruisheren, de oorspronkelijke bouwers en bewoners van Klooster Ter Apel, Domus Novae Lucis / Huis van het Nieuwe Licht, zoals Cor Heemskerk dat ook tot uiting brengt in het Bloementapijt in de Kruidentuin. Van Groei & Bloei, Rayon Groningen, verlenen diverse afdelingen hun enthousiaste medewerking aan dit fleurige evenement. De bloemenarrangeurs werken op bepaalde dagen in de weekenden aan hun composities. Beleef de serene rust en devote sfeer in en rondom Klooster Ter Apel met het gebouw als één groot middeleeuws decor. Betoverend!

(klik op een foto om te vergroten)

 • 21 juni tot en met 30 juni 2013
 • Dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur,
  zondagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur
 • Kosten: € 7,50* p.p. entree Klooster Ter Apel en Kruidentuin

*Niet in combinatie met overige kortingen, combi- en museumkaarten

Rondleidingen

Rondleiding Via de serene Kruisgang wandelt u terug in de tijd en komt u tijdens een rondleiding, onder leiding van een deskundige gids, door de diverse Kloostervertrekken, Leken- en Kanunnikenkerk. Leden van het Gidsengilde vertellen u op bepaalde standplaatsen over vervlogen tijden uit de Kloosterhistorie, in hoge mate een boeiende belevenis!

 • 21 juni tot en met 30 juni 2013
 • Dagelijks om 14.30 uur
 • Deelnamekosten: € 7,50* p.p.

Deelname uitgesloten voor groepen en bij voorkeur op aanmelding. Nadere informatie:
T  +31 (0)599 581370, via Z.I.Anastasia vanderWerff-Podgórski
anastasia@kloosterterapel.nl

*Niet in combinatie met overige kortingen, combi- en museumkaarten

Collectief 6kmperuur10mdiep

Het kunstenaarscollectief 6kmperuur10mdiep is begin 2011 opgericht door beeldend kunstenaars die in de drie noordelijke provincies werkzaam zijn. Ze vertegenwoordigen diverse hedendaagse kunstdisciplines, waaronder schilderen, tekenen, fotograferen, beeldhouwen, film-, installatie- en geluidskunst. Veelzijdigheid en diversiteit kenmerkt hun collectief. Wat ons bindt is de doelstelling om met onze kunst naar buiten te treden en om onderling ervaringen met betrekking tot het kunstenaarschap te delen.

Gastenverblijf
In het werk, ‘De slang die niet kan vervellen gaat ten gronde’ (Nietzsche) heeft Marida Vermeulen, Autonoom Beeldend Kunstenaar, de noodzaak tot verandering en ontwikkeling binnen het christendom als onderwerp genomen. Getoond kazuifel en pallium zijn vertaald naar andere symbolische waarden. Zo is het gewaad transparant, drie maal zo groot en wit. Transparant als behoefte, drie als in drie-eenheid en wit staat voor feest en oneindigheid. Het gewaad hangt aan een koperenVesica Piscis vanuit de heilige geometrie. De kazuifel is ruim 3 meter breed, 2 meter diep en circa 4 meter hoog. Imposant!

Kloosterenclave
Diverse experimentele exposities van meerdere leden van het kunstenaarscollectief staan ten toon gesteld op de kloosterenclave.

 • 21 juni tot en met 30 juni 2013
 • Kosteloze entree Kloosterenclave (buitenterrein)
 • Kosten € 7,50* p.p. entree Klooster Ter Apel (Gastenverblijf) en Kruidentuin

Nadere informatie:
T  +31 (0)599 581370, via Z.I.Anastasia vanderWerff-Podgórski
anastasia@kloosterterapel.nl

*Dagelijks te bezichtigen tijdens openingstijden

Openluchtvoorstelling Theater Suer

“Patricia Suer maakt, geïnspireerd door de natuur, fantasievolle figuren, beelden en attributen van ijzer. Hiermee speelt zij (solo) in haar theatervoorstellingen waarbij de objecten als decor en de figuren als personages fungeren. Zij heeft zich als autodidact ontwikkeld tot een eigenzinnig kunstenaar die uit de losse pols ijzer klopt,buigt en zaagt tot prachtige figuratieve beelden. In voorstellingen en acts brengt ze haar creaties tot leven, speelt daarbij zelf vaak meerdere grappige, karikaturale personages; boeiend voor jong en oud! www.theatersuer.nl

Het EI
Patricia Suer schept met door haarzelf gemaakte ijzeren kunstobjecten een boeiend kijkspel. In het EI spelen vogels van diverse pluimage de hoofdrol.
De fietsende uil met haar markante kop en inventieve verendos, het vogelpaar dat waggelend op zoek is naar een plek om een nestje te bouwen en vele andere vogeltjes die hoog of laag hun deuntje fluiten.
Laat u ontroeren door het oeroude wonder van de voortplanting want het EI....komt uit!

De Vlucht
Patricia Suer heeft een nieuwe zwerm vogels aan haar theateracts toegevoegd, de familie breidt zich uit.
In De Vlucht draait het om hoogvliegers, laagvliegers, een aarzelende vleugelslag van een vogeltje net uit het nest, de klapwiekende evenwichtige reigers.
En het kale mannetje dat, geheel in zijn element, de vogels voortbeweegt, in één grote vlucht.

 • 24 juni 2013, maandag 12.30, 14.00 en 15.30 uur
  30 juni 2013, zondag 12.30, 14.00 en 15.30 uur
 • Kosteloze entree Kloosterenclave (buitenterrein)
 • TIP! Neem uw eigen (klap)stoel of zitkussen mee
 • Theatervoorstelling uitsluitend bij mooi weer

Nadere informatie:
T  +31 (0)599 581370, via Z.I.Anastasia vanderWerff-Podgórski
anastasia@kloosterterapel.nl

Bezoek ook Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden

Tuin&KunstTienDaagse 2013 wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • Cor Heemskerk, Italië
 • Drukwerk?Publicom!, Stadskanaal
 • Mooigesproken, Cora Westerink
 • Van der Veen Installatietechniek, Ter Apel
 • Vrijwilligers van Klooster Ter Apel
 • Wedeka Ter Apel

Idee, Programmaopzet & Organisatie:
Z.I.Anastasia vanderWerff-Podgórski

REFTERMENU In samenwerking met Hotel Restaurant Boschhuis zijn van vrijdag 21 t/m 30 juni diverse versnaperingen verkrijgbaar in Kloostercafé De Refter. Download het menu hier.
FOTOWEDSTRIJD Bekijk de winnaars van 2013 op onze Facebookpagina.
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl