Homepage / Actueel / Evenementen / Archief / Tuin&Kunst Tiendaagse Groningen

Tuin&Kunst Tiendaagse Groningen

Klooster Ter Apel neemt deel aan de Tuin&Kunst Tiendaagse Groningen, die plaatsvindt van 17 tot en met 26 juni 2011. Selecteer hieronder een datum om het programma van die dag te bekijken.

Vrijdag 17 juni 2011
Officiële Opening in Kloostertuin

13.30 - 17.00 uur

Binnen de oude Kloostermuren, in de Kloosterhof is de Kruidentuin gelegen. De Kruidentuin telt momenteel tegen de 130 plantensoorten, behorend tot de museumcollectie. De kruiden en planten werden destijds door de kruisheren gebruikt om hun geneeskrachtige werking, als verfplant en als keukenkruid.

Na de openingshandeling door Henk Helmantel wandelt u in de middaguren onder begeleiding van middeleeuwse personages een route door het Klooster en de Kruidentuin gelegen in de inpandige Kloosterhof.
Gidsen vertellen u op bepaalde standplaatsen over vervolgen tijden uit de Kloosterhistorie. Spreuken van de bekende middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen en zelfgemaakte kindergedichten nodigen uit tot overpeinzen in de Kruidentuin.
Kloostercafé De Refter biedt tal van versnaperingen en op de Kloosterenclave treft u een bijzonder klooster gerelateerd product aan…Wees welkom!

Pioenroos  Paeonia Officinalis
'Als iemand het verstand verliest doop dan de zaden van de pioenroos in honing en leg het op zijn tong. Zo stijgen de krachten van de pioenroos in zijn hersenen omhoog en wekken hem. Zodat hij terug bij zinnen komt en zijn verstand terugkrijgt...'
Hildegard von Bingen

Entree kosteloos
Tussen 13.00 en 17.00 uur onder begeleiding

Zaterdag 18 juni 2011
Klooster, kerken en kapellen

10.00 - 18.00 uur

  Klik op de poster
  om te vergroten.

Deelnemers aan het grensoverschrijdend arrangement krijgen tussen 10.00 en 16.30 uur de gelegenheid een tiental Godshuizen te bezoeken in D-Altenberge, D-Erika, D-Fehndorf, D-Lindloh, D-Rütenbrock, D-Rütenmoor en Ter Apel.

In Klooster Ter Apel, Domus Novae Lucis of wel Huis van het Nieuwe Licht bieden gidsen u informatie, Nederlandstalig en Duitstalig, over de kloostergeschiedenis van de ‘Orde van het Heilig Kruis’ en de authentieke bouwsporen.

Op een drietal momenten kunt u in de Kapittelzaal kennismaken met de kruisheren, waaronder enkele novicen. Van 11.15 tot 11.45 uur, van 14.15 tot 14.45 uur en van 15.15 tot 15.45 uur.

De Kruidentuinwerkgroep biedt informatie over de inheemse planten en kruiden die bloeien in de Kruidentuin in de inpandige Kloosterhof. Voor de kinderen is er een leuke Foto- en Letterspeurtocht. Zowel Nederlands- als Duitstalig.

In Kloostercafé De Refter kunt u terecht voor onder meer ‘Patergepruttel’ en Kruisheren Klooster Ter Apel bieren. Voor de kinderen is er ‘Kloosterwater’. Tevens wordt een smaakvolle ‘Odilia’s keuze’ of ‘PriorsHap’ uitgeserveerd rond het middaguur.

Middeleeuws Ter Apel spreekt tot uw ver beeltenis met living historie met een middeleeuws kampement op de Kloosterenclave.

Een touringcar vervoert u gratis naar de overige kerken en kapellen. U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan de activiteiten aldaar georganiseerd.

De dag wordt om 17.00 uur bij Klooster Ter Apel afgesloten met een oecumenische tuindienst op de Kloosterenclave waar voorgangers van alle deelnemende kerken aan meedoen.

Zie poster voor de deelnemende Godshuizen

Entree tot het museale gedeelte van Klooster Ter Apel bedraagt
€ 4,50 per volwassene
€ 2,00 per kind

Zondag 19 juni 2011
Kloostertuin en Middeleeuwen

13.00 - 17.00 uur

Binnen de oude Kloostermuren, in de Kloosterhof is de Kruidentuin gelegen. De kruidentuin in de Kloosterhof telt momenteel tegen de 130 plantensoorten, behorend tot de museumcollectie van Klooster Ter Apel. De kruiden en planten werden gebruikt om hun geneeskrachtige werking, als verfplant en als keukenkruid.
Spreuken van Abdis Hildegard von Bingen, de bekende middeleeuwse mystica, zullen uw interesse wekken.
Wij nodigen u uit de Kruidentuin te bezichtigen.

‘De aarde weigert niet om voor ons gezonde en natuurlijke vruchten en groenten voort te brengen. Maar op één voorwaarde: dat we niet gevangen zitten in een lome luiheid en niet door een of andere zotte inbeelding denken dat alle tuinarbeid iets minderwaardigs is. Bovendien moeten we niet bang zijn onze handen vuil te maken of eelt in de handen te krijgen vanwege de dagelijkse aanraking met gereedschappen. Laten we bovendien niet vergeten in hitte en stof onze aarde een volle kruiwagen mest te geven... Ik heb dit niet alleen geleerd door volkse wijsheid noch door de wetenschap, geput uit oude boeken, maar vooral door het werk en de toewijding waaraan ik mij in mijn vrije tijd gegeven heb en die mij ervaren gemaakt hebben.’

Monnik Walafrid Strabo (9de eeuw) gaf deze waarschuwing in het voorwoord van zijn beschrijving over ondermeer geneeskrachtige planten.

Op de Kloosterenclave wandelt u een middeleeuws kampement binnen. Een living historie georganiseerd door Middeleeuws Ter Apel.

Entree bedraagt
€ 4,50 per volwassene
€ 2,00 per kind

Maandag 20 juni 2011
HelmantelPalet

Op vastgestelde tijden tussen 10.00 en 17.00 uur

Op een beboste zandrug in de provincie Groningen doemt plotseling Klooster Ter Apel op tussen de statige bomen. Onder leiding van een gids wandelt u door dit middeleeuwse plattelandsklooster in de voetsporen van de kruisheren, waarbij u een tijdreis maakt door de Kloostergeschiedenis die hier in 1465 begon.

Tijdens de rondleiding maakt u ook kennis met de expositie ‘De Middeleeuwen van Helmantel’. Schilderijen van middeleeuwse kerken en kloosters alsmede middeleeuwse beeldhouwwerken, meubels en gebruiksvoorwerpen uit de unieke collectie van Henk en Babs Helmantel. Tevens bezoekt u de internationaal befaamde kruidentuin in de inpandige Kloosterhof met een rijke verzameling geneeskrachtige kruiden, keukenkruiden en verfplanten. Vanuit de tuin heeft u een bijzonder mooi zicht op diverse historische bouwsporen.

Het Arrangement HelmantelPalet bestaat uit toegang tot Klooster Ter Apel, een rondleiding en een Kloostermok koffie met een regionale lekkernij.

Gereduceerde prijs, inclusief consumptie
€ 7,50* per persoon

Deelname uitsluitend op aanmelding
M info@kloosterterapel.nl
T 0031 (0)599 581370

*niet in combinatie met overige kortingen, combi- en Museumkaarten

Dinsdag 21 juni 2011
Kloosterlijke Midzomer Picknick

19.00 - 23.00 uur / MidzomerTuinenAvond

Rondom de oude Kloostermuren op de enclave kunt u deelnemen aan een Picknick.
Het Picknickpakket is rijkelijk gevuld met lekkernijen, veelal streekproducten van Westerwolde.

Aansluitend aan uw Picknick verwelkomen wij u binnen de Kloostermuren.
Het thema voor dit avonduur in Klooster Ter Apel luidt ‘Memento Mori’.
Wij nodigen u uit in de Kapittelzaal deel te nemen aan een lezing met diapresentatie over grafsymboliek. Voorts kunt informatie vergaren over het herdenkingsmonument Monumento Mori in wording, gelegen in de inpandige Kloosterhof. Ter afsluiting zullen in de Kloostertuin muzikale klanken ten gehore gebracht worden door Alex Vissering en Klaas Spekken.

Kortom:

vanaf 19.00 Kloosterlijke Midzomer Picknick op de Kloosterenclave
19.00 - 21.30 Informatie Monumento Mori
Beeldend kunstenares Johanna Nijlunsing bericht over het herdenkingsmonument ter nagedachtenis van de overleden kruisheren en dorpsbewoners.
20.00 - 21.00 Lezing Grafsymboliek
De heer Reint Wobbes vertelt over de Grafsymboliek. Een diapresentatie over graftekens en grafverzen, ondersteunt door bijzondere verhalen binnen de Groninger grafcultuur.
21.30 - 22.30 Muzikaal optreden van Alex Vissering en Klaas Spekken

Met dit avondvullend programma hopen wij u een serene sfeer in en rondom Klooster Ter Apel te bieden. Kloostercafé De Refter is geopend en biedt tal van versnaperingen.

Entree voor dit avondprogramma bedraagt
€ 4,50 per volwassene
€ 2,00 per kind

Deelname Lezing Grafsymboliek uitsluitend op aanmelding.
M anastasia@kloosterterapel.nl
T 0031 (0)599 581370

Picknickpakket uitsluitend op aanmelding via
Tourist Informatie Westerwolde

Prijs   € 15,00 (normaal)   € 10,00 (klein)
M info@touristinfowesterwolde.nl
T 0031 (0)599 650039

Woensdag 22 juni 2011
TuinToerTocht

In een volledig verzorgd dag-arrangement wordt naast de Kruidentuin van Klooster Ter Apel als kerntuin van regio Westerwolde eveneens de tuin rondom de Burcht van Wedde bezocht.

Klooster Ter Apel verwelkomt u in De Refter, de voormalige eetzaal van de kruisheren, waar u twee maal een Kloostermok koffie/thee met één Kruisherencake wordt aangeboden. Vervolgens wandelt u onder begeleiding van een gids door het middeleeuws convent.
ScriptoriumDe Kloosterkerk, de Schrijfkamer en de Ziekenzaal op de Kloosterzolder wekken uw interesse. In de Kruidentuin in de inpandige Kloosterhof wordt u deze ochtend informatie geboden over de inheemse planten en kruiden. Tevens werkt beeldend kunstenaar Johanna Nijlunsing aan het monument in wording ter nagedachtenis aan de overleden kruisheren en dorpsbewoners. Aansluitend kunt u individueel genieten van de expositie van Henk en Babs Helmantel of gaat op zoek naar historische (bouw)sporen langs de Kloostermuren op de Kloosterenclave. Het ‘Kanunniken-pad’ in het Kloosterbos is een te bewandelen route.
Rond het middaguur nuttigt u een kruisheerlijke Kloosterlunch, waarbij in de opzet met een knipoog naar de Middeleeuwen gekeken wordt. Bij vertrek ontvangt u een souvenir.

U reist met eigen vervoer van Klooster Ter Apel naar de Burcht van Wedde.

U wordt ontvangen in de Ridderzaal van de Wedderburcht met een kopje koffie en een heerlijk stukje Westerwoldse Honingkoek. Daarna is er volop gelegenheid om de Burcht met haar tuinen te bezoeken. Rondom de Koningstuin is een expositie opgesteld van beelden gemaakt door kunstenaars van de Novo ateliers.
Aansluitend wordt u ontvangen door Patron Culinaire Gerard Noordermeer voor een 3 gangen diner. Uit kijkend op het beekdalgebied kunt u genieten van heerlijke gerechten veelal bereidt uit streekeigen producten. Rond de klok van 19.00 uur gaat u weer huiswaarts.

Programma

10.00 - 10.30  Ontvangst in Kloostercafé De Refter met Kloostermok koffie en Kruisherencake
10.30 - 11.30 Rondleiding onder begeleiding van een gids
11.30 - 12.30 Individuele rondgang in en rondom Klooster Ter Apel
12.30 - 13.30 Kloosterlunch
13.45 Vertrek
14.00 - 14.30 Ontvangst in de Ridderzaal met kopje koffie en Honingkoek
14.30 - 17.00 Bezichtiging Burcht en tuinen
17.00 - 19.00 Afsluiting met een 3-gangen diner

Arrangementsprijs € 46,00 per persoon
Uitsluitend op aanmelding en onder voorbehoud van voldoende deelname.


M info@burchtwedde.nl / M anastasia@kloosterterapel.nl
T 0031 (0)597 563070 / T 0031 (0)599 581370

Donderdag 23 juni 2011
Palet van Plant & Parfum

Aansluitend aan een geur- & kleurrijk ‘parfum-snuiverij’ in de Kapittelzaal verzorgt door mevrouw Janny de Vries-Hilgenga, kunt u genieten van ondermeer een Kloostermok koffie/thee met Kruisherencake of Kanunnikencarré in Kloostercafé De Refter.

Kruidentuin Vervolgens verzorgt Nico Rookmaker van de Kruidentuinwerkgroep een informatieve rondgang door de Kruidentuin gelegen in de inpandige Kloosterhof.

Aansluitend wordt u geïnspireerd door de schildertechnieken van Janneke Dekker en Maya Post, beiden werkzaam aan een (bloemen)schilderij.

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de Kruidentuin, kan de spreuken van Abdis Hildegard von Bingen, een bekende middeleeuwse mystica, overpeinzen.

Kloostercafé De Refter biedt tal van klooster en tuin gerelateerde zomerse versnaperingen.

Ochtend- en Middagprogramma
10.00-10.40 14.00-14.40 Informatie over en verkoop van parfum in Kapittelzaal
mmv Stichting De Nardusbloem
10.40-11.00 14.40-15.00 Gelegenheid tot koffiedrinken in De Refter
11.00-11.30 15.00-15.30 Rondgang Kruidentuin
11.30-12.15 15.30-16.15 Informatie en uitleg over schilderen in de Kloosterhof

Entree bedraagt
€ 4,50 per volwassene
€ 2,00 per kind

Aanmelden is wenselijk, via
M anastasia@kloosterterapel.nl
T 0031 (0)599 581370

Vrijdag 24 juni 2011
Huwelijksdag - Le Jour Monastique

13.00 - 21.00 uur / Tour d’ Élégance

Opstelling van bijzondere trouwauto’s, bus en koetsen, voorzien van een sierbloemstuk, rondom de Kloostermuren op de Enclave. Trouwvervoer in stijl.
Met medewerking van ondermeer Guus Brouwer, Kor Postema, Hamajato Trouwautoverhuur, Limousine Verhuur Top en Nationaal Busmuseum.

In Galerie I kunt u ter plaatse inlichtingen over de formaliteiten inwinnen bij medewerkers van de Gemeente Vlagtwedde, afdeling Burger Zaken, de buitengewoon ambtenaar(s) burgerlijke stand en de diverse hostess-teams van de officiële trouwlocaties in de gemeente Vlagtwedde. Met informatie over de mogelijkheden aangaande een huwelijkstoast en/of Klooster-, Vesting- dan wel overige lunch/diner en overige feestelijkheden.
Met medewerking van het Gemeentehuis, Herberg Sellingen, Kerkje Opwaarts Sellingerbeetse, Vesting Bourtange en Klooster Ter Apel.

Leuke attentie, een proeverij en demonstratie van oplaten van duiven geven het geheel een feestelijk tintje.
Met medewerking van Slijterij Vlagtwedde, Thijs Dijkstra, Oriflame Cosmetics, Cor Nieland, Parfum-Snuiverij, Janny de Vries-Hilgenga en Witte vleugels van Vreugde en Verdriet, Gré Veninga-Smit.

Gratis toegankelijk.

19.30-20.30 / Visite Monastique

Een rondgang voor toekomstige bruidsparen en overig belangstellenden door een drietal diverse trouwzalen van Klooster Ter Apel onder begeleiding van enkele Hostesses en Anastasia. Met muzikale omlijsting door cello en harp. Een optimale gelegenheid de sfeervolle uitstraling van deze ambiance te beleven.
In Kloostercafé De Refter kunt u voorafgaand en/of aansluitend terecht voor bijzondere versnaperingen en lekkernijen.

Uitsluitend op aanmelding.
M anastasia@kloosterterapel.nl
T 0031 (0)599 581370

Entree bedraagt

€ 2,50 per persoon

21.00-22.00 / La Nuit Monastique

Een rondleiding gedurende de avonduren onder begeleiding van de gidsen Hanneke Argun en Guus Brouwer. U wandelt via de serene Kruisgang, door kaarslicht verlicht, naar de verschillende Kloosterzalen, Kruidentuin, Kloosterkerk, en Kloosterzolder. Een aanrader...

Kloostercafé De Refter biedt voorafgaand ondermeer verfrissende drankjes.

Uitsluitend op aanmelding.
M anastasia@kloosterterapel.nl
T 0031 (0)599 581370

Entree bedraagt

€ 4,50 per volwassene
€ 2,00 per kind

Zondag 26 juni 2011
Middaguur in Klooster Ter Apel

15.00 - 16.30 uur

Bij mooi weer wordt u welkom geheten in de Kruidentuin in de inpandige Kloosterhof. Wanneer de klok in de Kruisgang luidt zal ‘Kruisheer Petrus’ verschijnen en vertelt het historische verhaal over de Heilige Odilia, de Patrones van de kruisheren. Deze legende is boeiend en spreekt tot de middeleeuwse verbeelding.

Aansluitend zal beeldend kunstenaar / fotograaf Theo Berends u meenemen naar het Voorportaal van de Kloosterzolder alwaar hij uitleg biedt over zijn Iconen. Wat is de beweegreden geweest de Heilige Odilia deze gestalte te geven is één van de vele antwoorden die Theo behandelt. Uw vragen zijn van harte welkom.

Citaat van Theo Berends: ‘Ik laat zien dat het geheim er is... Fotograferen doe ik op m'n gevoel. De ideeën voor veel foto's ontstaan ter plekke of tijdens een sessie. Vaak is een opname nog maar het begin van een proces. Ik denk na over het gevoel dat ik bij de opname had, over het waarom, over de achtergronden of de geschiedenis van dat onderwerp’.

Een boeiende historische tijdreis. Laat u meenemen in de wereld van de Heiligen.

In Kloostercafé De Refter kunt u voorafgaand en/of aansluitend genieten van allerlei klooster gerelateerde lekkernijen. Laat u verrassen…

Entree bedraagt
€ 4,50 per volwassenen
€ 2,00 per kind

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl