De herfstvakantie is omgetoverd tot Rabo Museumkidsweek. Musea in Nederland staan bol van de activiteiten. In Klooster Ter Apel beleef je een dag uit het leven van een Kloosterling... Kom langs om een van de leuke workshops te doen of een speurtocht!
Ga op ontdekking binnen de oude kloostermuren en werk aan de hand van afbeeldingen een speurtocht uit.
De gevonden benamingen vormen een woord. Maar wat is de betekenis van dit woord?
Leuke wetenswaardigheden en doe-activiteitjes maken de speurtocht niet alleen leerzaam maar zeer zeker spannend...
Voor de allerjongsten (vanaf 4 jaar)! Foto's in een boekje nodigen uit tot het speuren naar afgebeelde Kloostervertrekken, objecten, planten et cetera...
Na een korte sfeerfilm over het leven en werken van de kruisheren trek je een habijt aan.
In de workshop Wichelroede lopen maak je kennis met de energieën die er om ons heen zijn.
Daarbij wordt gebruik gemaakt van een wichelroede, een apparaat dat al sinds mensenheugenis
gebruikt wordt om water op te sporen, energielijnen te vinden om er voor te zorgen dat het
huis, de kerk of ander gebouw op de juiste plaats neergezet wordt.
Je krijgt uitleg over de soorten energieën die er te meten zijn en dan in het bijzonder die welke in het klooster te vinden zijn. En er zijn hele bijzondere plekken te meten! Na de uitleg volgt er vanzelfsprekend een uitleg over hoe je met een wichelroede om moet gaan en dan gaan ze zelf aan de slag. Wie kan er een positieve lijn in de Kanunnikenkerk vinden? Wie weet hoeveel mensen er in deze kerk begraven liggen? Zou het zo kunnen zijn dat de omgeving van het Mariabeeld positief is? Zou er op zolder ook ooit iets gebeurd zijn wat nu nog te meten is?
Na een korte sfeerfilm over het leven en werken van de kruisheren trek je een habijt aan. Onder deskundige begeleiding van Hans Baars ga je tijdens de workshop zelf alle processen van het labyrint ervaren. Met behulp van vlaszaad of bamboe ga je deze middag het zogeheten 'hart-labyrint' leggen en bewandelen. Wat is een labyrint? Een labyrint is geen doolhof, maar een ervaring, een belevenis. Zoals men wel zegt: 'In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg'.
Labyrinten bestaan al ruim 4000 jaar en zijn ontwerpen die gebruikt werden voor vruchtbaarheidsrituelen, symbolische bedevaarten en de beleving van spiritualiteit. Je krijgt aanwijzingen hoe het hart-labyrint eruit ziet en hoe het gelegd en gelopen kan worden. Een interactieve bezigheid met volop gelegenheid tot vragen stellen.