De Ster van Bethlehem =
feiten, fictie, of allebei?

Lezing door prof. dr. Peter Barthel

Homepage / Actueel / Evenementen / Archief / Lezing "De Ster van Bethlehem = feiten, fictie, of allebei?"

datum donderdag 15 december 2022 locatie Lekenkerk 3D-plattegrond aanvang 19.30 uur entree € 5,00

Lezing "De Ster van Bethlehem = feiten, fictie, of allebei?"

donderdag 15 december 2022, 19.30 uur

Op donderdag 15 december geeft astronoom Peter Barthel van de Rijksuniversiteit Groningen bij ons in de Lekenkerk de lezing "De Ster van Bethlehem = feiten, fictie, of allebei?".

"Toen nu Jezus geboren was in Bethlehem, in Judea, in de dagen van koning Herodes, zie, wijzen uit het oosten kwamen in Jeruzalem aan, en zeiden: Waar is de pasgeboren Koning van de Joden? Want wij hebben Zijn ster in het oosten gezien en zijn gekomen om Hem te aanbidden. Toen koning Herodes dit hoorde, raakte hij in verwarring en heel Jeruzalem met hem. En nadat hij alle overpriesters en schriftgeleerden van het volk bijeen had laten komen, wilde hij van hen weten waar de Christus geboren zou worden." Bijbeltekst Matteüs 2:1-4

De ster Het verhaal van de Ster van Bethlehem fascineert de mensheid al twee millennia. In het kerstverhaal worden drie wijzen uit het oosten door de ster naar Jezus geleid. Een fraai stukje fictie, of zou er een kern van waarheid in zitten? Volgens prof. dr. Barthel liepen de wijzen in elk geval niet letterlijk achter de ster aan. Door de stand van de planeten en aan de hand van de Griekse astrologie, 'wisten' de wijzen dat er in het westen een koning was geboren, vermoedt Barthel.

Computermodellen Als je wilt ontdekken of 'de ster' echt heeft bestaan, ben je al snel op de astronomie aangewezen. Met computermodellen is eenvoudig te achterhalen hoe de sterrenhemel er rond een bepaald jaartal heeft uitgezien. In 2014 organiseerde Barthel het allereerste interdisciplinaire internationale wetenschappelijke congres over Mattheus' verhaal van de ster en de wijzen. Hij zal tijdens de lezing de belangrijkste conclusies daarvan op een toegankelijke wijze samenvatten.

Locatie & entree

De lezing vindt plaats in de Lekenkerk van Museum Klooster Ter Apel en is een samenwerking met de Kloosterkerkgemeente. Entree: € 5,00.

» Naar de mobiele versie van de site » Naar de desktopversie van de site

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl