Lezing en demonstratie over het bijenvolk en de imkerij...
Imkeren
Mensen en bijen zijn al eeuwenlang verbonden.
Zo ook in de middeleeuwen bij de kruisheren hier in Klooster Ter Apel.
Zij hielden zich bezig met imkeren, het bijen houden en verzorgen.
Honing was de enige zoetstof en werd ook als medicijn gebruikt.
Van onschatbare waarde was ook de bijenwas waarvan de honingraten gemaakt waren. Men gebruikte het voor het maken van kaarsen.
Bijen zijn ook belangrijk in de fruitteelt. Ze zorgen voor bestuiving zodat vruchten kunnen groeien. Want zonder bijen geven de meeste bloemen geen vruchten en zal er geen fruit of groenten groeien en bloeien.
Kloosters bezitten ook nu nog een eigen bijenvolk, vaak in de kruiden- en moestuin gelegen. Bijen staan ook symbool voor zon en warmte. Het leven zou veel minder mooi zijn zonder hun lome vlucht en zacht gezoem 's zomers in de inpandig gelegen Kruidentuin van Klooster Ter Apel...
'De Driehoek'
Het teeltstation 'De Driehoek' is een onderdeel van een hobby imkerij die zijn oorsprong kent in 1985. De naam is ontstaan doordat er door de plaatsen Ter Apel, Bourtange en het Duitse Lehe met elkaar te verbinden een driehoek ontstaat.
Door veel zelfwerkzaamheid werd het teeltstation voorzien van de benodigde materialen die nodig zijn voor het uitvoeren van de koninginneteelt.
Diverse soorten honing van 'De Driehoek' worden voor verkoop gepresenteerd in onze Kloosterwinkel: koolzaad-, zomer-, linde- en acaciahoning.
Lezing en demonstratie Harry Rijff, imker, zal een lezing bieden in de Kapittelzaal en zal u het leven van een bijenvolk in een observatiekast verduidelijken. Deze kast is tijdelijk geplaatst in de inpandig gelegen Kruidentuin. Aansluitend geeft hij een demonstratie en is er een mogelijkheid een kaarsje te maken van echte bijenwas.
Reserveren is noodzakelijk via evenement@kloosterterapel.nl of het algemene telefoonnummer 0599 581370.