JUNI

Geuren & Kleuren

Homepage / Actueel / Evenementen / Archief / Juni Geuren & Kleuren

In juni 2018 bieden we allerlei activiteiten aan met onze Kruidentuin in de hoofdrol.

Over de Kruidentuin De inpandig gelegen Kruidentuin telt momenteel tegen de 200 planten­soorten, behorend tot onze museum­collectie. De kruiden en planten werden destijds door de kruisheren gebruikt om hun genees­krachtige werking, als verfplant en keukenkruid. Het wel en wee van de Kruidentuin ligt in handen van de enthousiaste Kruidentuin­werkgroep.

dinsdag 5 en donderdag 21 juni 2018 Workshop 'Zelf handcrème maken'

Workshop
De presentatie van deze workshop ligt in handen van Nathalie Kriek, tevens vrijwilligster van de Kruidentuin­werkgroep die zorgt draagt voor het wel en wee van de Kruidentuin. De Kruidentuin staat volop in bloei met al zijn pracht aan kleur en geur. Hier gaan we een handcrème maken waarbij natuurlijke ingrediënten worden gebruikt en gèèn vaseline. Ons basisdeel, de vetbasis, bestaat uit de ingrediënten tegomuls, gele bijenwas, amandelolie en als stabilisator wordt cethylalcohol toegevoegd. Aan dit vet­component worden geuren, kruiden en water toegevoegd. Aan de gemaakte crème wordt een geurolie toegevoegd. Er is keuze uit verschillende geuren. Maak graag vóór aanvang van de workshop de keuze, welke geur jouw voorkeur heeft. Een heerlijke, verzorgende crème door u zelf gemaakt om mee naar huis te nemen voor gebruik of om iemand cadeau te geven.

Kloostercafé De Refter
Kloostercafé De Refter biedt tal van klooster- en tuingerelateerde zomerse versnaperingen. De gastvrouwen en -heren informeren u graag.

Programma
09.45 uur: Inloop in de Kapittelzaal
10.00 uur: Workshop in de Kruidentuin
11.00 uur: Consumptie in De Refter met tussentijdse informatie
11.30 uur: Vervolg workshop in de Kruidentuin
12.30 uur: Einde programma

 • Dinsdag 5 juni 2018
  en donderdag 21 juni 2018
 • Kosten (incl. entree, consumptie en deelname workshop): € 15,00 per volwassene, € 11,50 per kind.
 • Aanmelden is wenselijk, via anastasia@kloosterterapel.nl
  of 0599 581370 (max. 15 deelnemers, doorgang bij min. 3 deelnemers).

  TERUG NAAR BOVEN

zondag 10 juni 2018 Lezing over Hildegard von Bingen & Rondgang Kruidentuin

Lezing & Rondgang
Deze interessante lezing wordt gepresenteerd door Nico Rookmaker, vrijwillige coördinator van de Kruidentuin­werkgroep die zorg draagt voor het wel en wee van de Kruidentuin. Nico neemt u aan de hand van een beeldscherm­presentatie mee in de wereld van de bekende middeleeuwse mystica en Abdis Hildegard von Bingen. Vervolgens gaat u op ontdekkingstocht in de Kruidentuin. Zie de prachtige kleuren, ruik de overheerlijke geuren van de rijke verzameling kruiden en planten. Wat is het, waar komt het vandaan en wat kunt u ermee doen? De tuin 'vertelt' de geschiedenis van de kruisheren, de oorspronkelijke bouwers en bewoners van Klooster Ter Apel. Bijzondere spreuken van Hildegard von Bingen zijn na te lezen op de tekstbordjes. Deze zullen uw interesse wekken en nodigen uit tot overpeinzen!

Kloostercafé De Refter
Kloostercafé De Refter biedt tal van klooster- en tuingerelateerde zomerse versnaperingen. De gastvrouwen en -heren informeren u graag.

Programma
14.30 uur: Inloop in Kloostercafé De Refter met consumptie
14.45 uur: Lezing Hildegard von Bingen, aansluitend rondgang Kruidentuin
16.00 uur: Afsluiting

 • Zondag 10 juni 2018
 • Kosten (incl. entree, consumptie en deelname lezing & rondgang): € 10,00 per volwassene.
 • Aanmelden is wenselijk, via anastasia@kloosterterapel.nl
  of 0599 581370.

  TERUG NAAR BOVEN

zondag 17 juni 2018 Workshop Kruidenwandeling met proeverij

Workshop
Deze actieve workshop wordt gepresenteerd door Saskia Nieboer van 'De Groene Zon', cursuscentrum voor genees­krachtige kruiden. In de Kruidentuin 'ontdekt' u onder begeleiding van Saskia allerlei kruiden. Laat u verrassen door de talrijke geuren en kleuren van deze kruiden- en bloemenpracht. Tijdens de wandeling plukt u diverse (keuken)kruiden. Aansluitend worden de kruiden verwerkt in een zelf te bereiden biologische (kwark)pesto met tot slot een proeverij. Smaakvol en succes verzekerd!

Kloostercafé De Refter
Kloostercafé De Refter biedt tal van klooster- en tuingerelateerde zomerse versnaperingen. De gastvrouwen en -heren informeren u graag.

Programma
13.30 uur: Inloop in Kloostercafé De Refter met consumptie
13.45 uur: Kruidenwandeling, aanmaak (kwark)pesto en proeverij
16.00 uur: Afsluiting

 • Zondag 17 juni 2018
 • Kosten (incl. entree, consumptie en deelname workshop): € 12,50 per volwassene, € 10,00 per kind.
 • Aanmelden is wenselijk, via anastasia@kloosterterapel.nl
  of 0599 581370.

  TERUG NAAR BOVEN

vrijdag 22 en zondag 24 juni 2018 Workshop Fotografie

Workshop
De uitvoering van deze creatieve workshop ligt in handen van Meg Branca Fotografie. U wordt welkom geheten in de Kapittelzaal en krijgt een korte uitleg over het programma. Aan bod komen onder meer de basis­instellingen en wetens­waardigheden over de belichtings­driehoek om het geleerde in praktijk te brengen. Aansluitend gaat u onder begeleiding in de Kruidentuin (bij slecht weer wordt gebruik gemaakt van diverse Kloostervertrekken) aan de slag om met uw eigen meegebrachte materialen te fotograferen: camera waarop de belichting (zoals iso, diafragma en sluitertijd) kan worden ingesteld. Laat u verrassen door de veelzijdige keuze uit de talrijke planten en kruiden en hun kleurschakeringen al dan niet met hun fotogenieke 'bewoners' als vlinders en insecten. Een korte pauze met consumptie in Kloostercafé De Refter biedt een tussentijdse evaluatie.

Kloostercafé De Refter
Kloostercafé De Refter biedt tal van klooster- en tuingerelateerde zomerse versnaperingen. De gastvrouwen en -heren informeren u graag.

Programma
13.30 uur: Ontvangst in de Kapittelzaal en informatieve uitleg
14.00 uur: Fotografie in de Kruidentuin, 1ste sessie
15.00 uur: Consumptie in De Refter met tussentijdse evaluatie
15.30 uur: Fotografie in de Kruidentuin, 2de sessie
16.30 uur: Einde programma

 • Vrijdag 22 juni 2018
  en zondag 24 juni 2018
 • Kosten (incl. entree, consumptie en deelname workshop): € 12,50 per volwassene.
 • Aanmelden is wenselijk, via anastasia@kloosterterapel.nl
  of 0599 581370 (max. 8 deelnemers, doorgang bij min. 3 deelnemers).

  TERUG NAAR BOVEN

woensdagmiddagen, zaterdagen en zondagmiddagen in juni Activiteiten voor MuseumKids

Bezoek jij onze Kruidentuin in de maand juni? Deze is binnen de Kloostermuren, precies in het midden van het Klooster te vinden. Neem je paps, mams, opa, oma, tante of oom of een andere volwassen begeleider mee zodat die je kan helpen. Wanneer je wenst, kun je een 'habijt' aantrekken!

Speel het Honingraatspel
Houd jij van een uitdaging? Neem jouw begeleider mee naar de honingraten.. Kies één van de vijf roodgekleurde honingraten en ga op ontdekkingstocht door de Kruidentuin met spelletjes en opdrachtjes. Opgelost? Neem dan gerust een kijkje in de andere roodgekleurde honingraten en ga verder op ontdekking. Leuk én leerzaam!

Speel het Geur- & Kleurspel
Houd jij van ruiken, zien en zo mogelijk proeven? Neem jouw begeleider mee naar de waterbron en ontdek de verschillende kruidenpotten... Combineer de verschillende geuren en kleuren en ontdek de wetenswaardigheden. Stel zelf het palet van geur en kleur samen!

Speurtocht
Ben jij een speurneus? Neem jouw begeleider mee, om de tekst van je speurtocht te laten lezen. Zo kun jij in alle rust op zoek gaan naar de te vinden kruiden en plantjes. Welke kruid werd door de kruisheren gebruikt voor het helen van wonden? Aan jou de vraag!

 • Woensdagmiddag 6, 13, 20 en 27 juni 2018
 • Zaterdag 9, 16, 23 en 30 juni 2018
 • Zondagmiddag 3, 10, 17 en 24 juni 2018

  TERUG NAAR BOVEN

Kruidenplanten te koop

Diverse aan de Kruidentuin gerelateerde kruidenplanten kunt u ter plaatse aankopen. Eveneens wordt er gedurende de maand juni een beperkt aantal bijzondere kruiden te koop aangeboden. Voor deze diversiteit draagt Kwekerij Hamminga zorg, een 15.000 m2 parkachtig tuincentrum in het centrum van Ter Apel gelegen.

  TERUG NAAR BOVEN

Kruidentuin­werkzaamheden

Op alle zaterdag­ochtenden in juni is iemand van de tuinwerkgroep aanwezig in de inpandig gelegen Kruidentuin. Graag staat men u te woord onder het genot van de heerlijke kleuren en geuren binnen de klooster­muren. Het betreft zaterdag 2, 9, 16, 23 en 30 juni 2018.

  TERUG NAAR BOVEN

» Naar de mobiele versie van de site » Naar de desktopversie van de site

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl