Voor boeren, burgers en buitenlui...
Informatieve demonstratie
over glas-in-loodramen

Homepage / Actueel / Evenementen / Archief / Informatieve demonstratie over glas-in-loodramen tijdens Middeleeuws Ter Apel

datum zondag 3 september 2017
(tijdens Middeleeuws Ter Apel)
tijden 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur kosten gratis (let op: u heeft een entreekaart voor Middeleeuws Ter Apel
nodig om het terrein te kunnen betreden)

Een bijzondere belevenis op locatie in het Glasatelier op de Kloosterzolder tijdens Middeleeuws Ter Apel (het thema dit jaar is "Bouwen in de Middeleeuwen"). Hoe werd glas vervaardigd? En op welke wijze ontstonden glas-in-loodramen in de Middeleeuwen? Welke gereedschappen werden hierbij gebruikt... Welkom in de Middeleeuwen!

Glazenier In vroeger tijden werden door glazeniers ofwel glazenmakers glas-in-lood vensterramen vervaardigd bestaande uit stukken glas die zijn gevat in loodlijsten. In deze middeleeuwse tableaus van gebrandschilderd glas werden veelvuldig afbeeldingen weergegeven met een scala aan bonte kleuren. Deze glas-in-loodramen geplaatst in kloosters, kerken en kathedralen waren bedoeld om een religieus verhaal te vertellen.

Wat kunt u verwachten?
En wat beleven jullie kids?
Op de aangegeven tijden kunnen u en/of uw (klein)kinderen vragen stellen over het glas-in-lood aan glazenier Henry Duijvestijn. Hij zal daar interactief op ingaan en de benodigde gereedschappen en materialen laten zien, toelichten en/of demonstreren. Bijvoorbeeld hoe je glas snijdt en hoe het glas in het lood gezet wordt. Daarnaast is er ruimte om delen van de geschiedenis van dit eeuwenoude ambacht toe te lichten aan de hand van de museumopstelling op zolder in het klooster.

Voor kinderen is er de mogelijkheid bezig te gaan met plexiglas waarop zij het lijnenspel naar voorbeeld kunnen overtekenen, uitleg over methodes van glasblazen of werk het vraag- & antwoordblad uit. Ook zijn er legpuzzels waarvan de stukjes als mal dienen om glas te snijden.

Meer informatie en reserveren

Reservering voorafgaand is gewenst via info@kloosterterapel.nl.

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl