Een bijzondere belevenis op locatie in het Glasatelier op de Kloosterzolder tijdens Middeleeuws Ter Apel (het thema dit jaar is "Bouwen in de Middeleeuwen"). Hoe werd glas vervaardigd? En op welke wijze ontstonden glas-in-loodramen in de Middeleeuwen? Welke gereedschappen werden hierbij gebruikt... Welkom in de Middeleeuwen!
Glazenier
In vroeger tijden werden door glazeniers ofwel glazenmakers glas-in-lood vensterramen vervaardigd bestaande uit stukken glas die zijn gevat in loodlijsten. In deze middeleeuwse tableaus van gebrandschilderd glas werden veelvuldig afbeeldingen weergegeven met een scala aan bonte kleuren. Deze glas-in-loodramen geplaatst in kloosters, kerken en kathedralen waren bedoeld om een religieus verhaal te vertellen.
Wat kunt u verwachten?
En wat beleven jullie kids?
Op de aangegeven tijden kunnen u en/of uw (klein)kinderen vragen stellen over het
glas-in-lood aan glazenier Henry Duijvestijn. Hij zal daar interactief op ingaan en de benodigde gereedschappen en materialen laten zien, toelichten en/of demonstreren. Bijvoorbeeld hoe je glas snijdt en hoe het glas in het lood gezet wordt. Daarnaast is er ruimte om delen van de geschiedenis van dit eeuwenoude ambacht toe te lichten aan de hand van de museumopstelling op zolder in het klooster.
Voor kinderen is er de mogelijkheid bezig te gaan met plexiglas waarop zij het lijnenspel naar voorbeeld kunnen overtekenen, uitleg over methodes van glasblazen of werk het vraag- & antwoordblad uit. Ook zijn er legpuzzels waarvan de stukjes als mal dienen om glas te snijden.
Reservering voorafgaand is gewenst via info@kloosterterapel.nl.