Homepage / Groepsbezoek / Educatie / Onderwijsprogramma's / Voortgezet Onderwijs

Onderwijsprogramma's Voortgezet Onderwijs

Ontdek het Kloosterleven
in het verleden én heden!
Virtuele tijdreis in het Klooster

Middeleeuwse personages (kidsgidsen) begroeten de leerlingen buiten op de Kloosterenclave. Het avontuur begint! Opgesplitst in subgroepjes kijken de leerlingen met een 'Klooster-tablet' via augmented reality om hen heen in het verleden. Ze beleven binnen de Klooster­muren een ontdekkingstocht. Wie wenst draagt een kruisheren­habijt i.h.k.v. living history. Via de Virtual Reality-desks, voorzien van een VR-bril en beeldscherm, bieden drie verhaallijnen inzicht in het Kloosterleven, de historie van Westerwolde en het Verhaal van Groningen. Ze ontmoeten de pelgrim, edelvrouw en kloosterlingen en spelen de educatieve game en de uitdagende activiteiten om kennis te kunnen nemen van historische feiten. Ter afsluiting wordt de avonturenfilm bekeken en de opdrachten en belevenissen doorgesproken.

Aansluiting onderwijs
Leerlingen maken kennis met cutureel erfgoed, leren over de geschiedenis van kloosters en de wereld om hen heen, krijgen inzicht in de mogelijkheden van augmented en virtuele reality, ontwikkelen een breder historisch besef en vergroten hun woordenschat.

Programma

 • 09.30 uur: Begroeting en ontvangst m.b.v. AR.
 • 10:00 uur: Historische rondleiding en ontdekkingstocht naar de game en verhaallijn op de VR-desk met het spelen van uitdagende activiteiten.
 • 11:30 uur: Educatief filmavontuur.
 • 12:00 uur: Afsluiting met terugblik.

Praktische informatie

 • Voortgezet Onderwijs: voor de onderbouw.
 • Sluit aan bij: Beeldende kunst, Cultureel erfgoed, Media. Tijdvakken: Middeleeuwen-tijd van monniken en ridders en Nieuwe geschiedenis-tijd van ontdekkers en hervormers.
 • Max. aantal leerlingen: 16 of 32 (combi-arrangement). Bij 32 leerlingen wordt de groep opgesplitst en het programma in tegenovergestelde richting uitgevoerd.
 • Benodigde begeleiding: 1 per 5 leerlingen.
 • Boekingsperiode: Doorlopend het gehele jaar. Dinsdag- en donderdagochtend.
 • Lesmateriaal: Ja, via een lesbrief; deze wordt voorafgaand aan het bezoek per e-mail naar de school toegestuurd.
 • Duur: 2,5 uur.

Kosten - € 4,75 per persoon (inclusief begeleiders)
- Gidskosten: € 35,00

Voor informatie en reserveringen kunt u van dinsdag t/m vrijdag contact opnemen met Anastasia via 0599 581370 of per e-mail.

In de voetsporen van broeder Jacobus...
Op ontdekkingstocht door het Klooster

De kinderen verzamelen zich bij de toegangsdeur van Museum Klooster Ter Apel en worden welkom geheten door de KidsGids en/of educatief medewerker. Startend in de Kapittelzaal met een korte historische inleiding wandelt men vervolgens door de serene Kruisgang naar allerlei Kloostervertrekken, waarbij de beleving van het Klooster als het ware voelbaar is.

Ze 'ontdekken' ondermeer de Kloosterzolder, met de ziekenzaal, slaapcellen, atelier van de glazenier en schrijfatelier. Aansluitend verzamelen de leerlingen zich als groep in de hedendaagse Sedile [zitplaats] voor het stellen van vragen aan de gids dan wel eigen ervaringen uit te wisselen.

Bij mooi weer is het mogelijk tijdens een buitenwandeling op zoek te gaan naar bouwsporen rondom het Klooster.

Gedurende een half uur aansluitend aan de rondleiding, kunnen de leerlingen in groepjes met een begeleider een (letter)speurtocht gaan uitwerken. Op ontdekkingstocht in de inpandig gelegen Kruidentuin op zoek naar wetenswaardigheden en de oplossing...

Kosten - € 4,00 per persoon
- Gidskosten: € 35,00
(uitsluitend op aanmelding en prijswijzigingen voorbehouden)

Voor informatie en reserveringen kunt u van dinsdag t/m vrijdag contact opnemen met Anastasia via 0599 581370 of per e-mail.

Monumento Mori
Ziekte, (be)graven en herdenken

In de lessenreeks Monumento Mori maken leerlingen kennis met rituelen en tradities rond het thema ziekte, (be)graven en herdenken aan de hand van een aantal eeuwenoude voorwerpen en verhalen. Het christelijk geloof in de middeleeuwse samenleving en kloostergemeenschap staat centraal.

Ziekenzaal

Lespakket In Hemelsnaam...
Met het lespakket In Hemelsnaam... ontdekken leerlingen authentieke sporen, onder meer een grafplaat in de Kanunnikenkerk, gedenknisjes in de Kruisgang, glas-in-lood ramen op de Kloosterzolder en een hedendaags herdenkingsmonument in de inpandige Kloosterhof. Spannende wetenswaardigheden en opdrachten passeren de Kloosterrevue. Wie gaat een grafteken natekenen, helpt mee om de kleding voor de begrafenisplechtigheid uit te zoeken en speelt het bottenspel? Wie weet hoe je een misgezang zingt? Wat is een Duivelsrooster. Of een Lijkplank of Liekbret?

Kosten - € 5,00 per persoon
- Gidskosten: € 35,00
(uitsluitend op aanmelding en prijswijzigingen voorbehouden)

Voor informatie en reserveringen kunt u van dinsdag t/m vrijdag contact opnemen met Anastasia via 0599 581370 of per e-mail.

Let op: tijdelijk niet beschikbaar
ScriptorRoem
Hoe wordt een Middeleeuws boek gemaakt?

Scriptorium Ten behoeve van de basiskennis wordt aandacht besteed aan boeken, de kruisheer als scriptor (schrijver), perkament, inkt, schrijfgereedschap, schriftsoorten en verluchten. Als activiteit wordt de gelegenheid geboden tot 'kalligraferen'.

U wekt interesse bij de leerlingen door het project op te starten met een inktpotje met ganzenveer (bruikleenvoorwerp van Klooster Ter Apel) zichtbaar in de klas te plaatsen. Maar van wie is het? En waar komt het vandaan?

Met het lespakket Middeleeuwse Boekenkunst ontdekken leerlingen authentieke materialen in de Schrijfkamer op de Kloosterzolder, zoals een vel perkament, een rolstempel maar ook verfpoeders.

Spannende wetenswaardigheden en opdrachten passeren de Kloosterrevue. Wie gaat als kopiist aan het werk en schrijft een middeleeuwse letter. Wie weet hoe je schrijfinkt maakt? Wat is een persvorm? En hoe maak je van bladgoud een versiersel op de leren boekenkaft?

Kosten - € 5,00 per persoon
- Gidskosten: € 35,00
(uitsluitend op aanmelding en prijswijzigingen voorbehouden)

Voor informatie en reserveringen kunt u van dinsdag t/m vrijdag contact opnemen met Anastasia via 0599 581370 of per e-mail.

Scriptorium
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl