Homepage / Groepsbezoek / Educatie / Verslagen en foto's / Bezoek Groep 7 Pork Ter Apel

Bezoek Groep 7 Pork Ter Apel

Bekijk deze foto's op Picasa

Meester Wim Ankum, juf Anouk en 29 leerlingen van groep 7 van de SWBS Pork te Ter Apel bezochten op 13 februari jl. Klooster Ter Apel. Een week eerder stond opeens de reiskoffer van kruisheer broeder Lucianus in de klas. De reiskoffer bleek een leskist te zijn, gevuld met allerlei voorwerpen die hen het verhaal vertellen over de Middeleeuwse Boekenkunst.

Uit de lessenreeks ScriptorRoem zijn de leerlingen eerst op school aan de slag gegaan met het lespakket. Vervolgens bezochten zij het Scriptorium (Schrijfzaal) op de Kloosterzolder. Gids Meneer Pieter (de Graeff) vertelde hoe in deze ruimte boeken werden overgeschreven door de kruisheren en welke materialen daarbij werden gebruikt. Ook beleefden zij hoe de koude in de middeleeuwse wintermaanden het schrijven kon beinvloeden. Aansluitend mochten de leerlingen zelf aan het werk in hun 'boekje': kalligraferen met behulp van een ganzenveer, verluchten en hun kaft versieren met een goudfolie-opdruk. Educatief medewerkster Ginie Renooij en Anastasia zagen hoe hun 'monnikenwerk' vorderde....

Tessa

Om 9 uur waren we bij het klooster. We gingen naar binnen maar konden meteen weer naar buiten Want je mag nooit zomaar een klooster binnen lopen. Toen kreeg Joyce een sleutel en mocht de deur open doen . Toen liepen we naar een zaal,daar werd verteld wat we gingen doen. De groep werd in tweeën gedeeld. Ik zat in groep 1, groep 1 kreeg een rond leiding door het klooster. Na ongeveer drie kwartier gingen we ruilen. Nu gingen we kalligraferen. Kalligraferen dat is schrijven als monniken . Na drie kwartier kwam groep 2 weer terug. Daarna weer terug naar school.

Ron

Wij; groep 7 gingen naar het klooster.
Dat was erg leuk.
Om 9 uur waren we er met de fiets.
We gingen naar binnen maar dat mocht niet.
We moesten dus blijkbaar kloppen.
We kregen een sleutel, toen ging de deur open.
We gingen onze jassen uit doen en we gingen naar een zaal.
In die zaal werd ons uitgelegd wat we moesten doen.
We waren in twee groepen gedeeld en de één ging kalligraferen dat is heel mooie letters tekenen.
De andere kreeg een rondleiding.
We gingen naar heel veel dingen kijken haast te veel om op te noemen.
Dit is iets: We gingen mooie ramen bekijken die zijn heel vroeger gemaakt een tijdens de beeldenstorm vernield maar zijn in elkaar gezet.
Toen gingen we kalligraferen je moest eerst oefenen met potlood en later overtrekken met veer of kroontjespen.
Het waren echte middeleeuwse letters!
Toen gingen we met de fiets naar school.

Wouter

Wij, groep 7 van S.W.B.S Pork gingen op woensdag 13 Februari naar het klooster. Wij kwamen bij het klooster aan. Tessa liep direct naar binnen maar dat mocht niet. Er kwam een vrouw aan en zei dat we niet zomaar naar binnen mochten. Ze had een sleutel mee en ze gaf die aan Joyce. Joyce draaide met die sleutel de deur open.
Wij mochten naar binnen en daar was nog een vrouw en een man. We gingen eerst naar de trouw zaal daar gingen we zitten. Een man vertelde wat over de zaal. Wij waren in de klas al in twee groepen gedeeld. Dus in het klooster ging een groep met een rondleiding mee en de andere groep waar ik in zat ging letters schrijven vanuit de middeleeuwen. Met oude letters, dat was erg leuk. Wij gingen onze eigen namen schrijven , toen kwam de andere groep er weer aan.
Ttoen gingen zij schrijven en kregen wij de rondleiding.
Dat was erg leuk want wij gingen eerst naar de klooster kerk daar vertelde iemand ons over de klooster kerk , dat er in het altaar een stukje hout in ligt van het kruis van Jezus. Daarna gingen wij boven over de balustrade tussen de twee kerken door naar de zieken boeg. Daar ging ik in een bed liggen. Dat was van stro het voelde erg grappig. Daar was ook een raampje zodat de zieken naar de kerk dienst konden luisteren. Daarna gingen we door naar de slaap kamer, daar was het erg mooi , daar achter was een stuk over glas en lood . Dat was erg interessant want sommige mensen gaven een glas en lood raam met een persoon uit de bijbel als aandenken als ze dood gingen. Daarna gingen we door naar het schrijf gedeelte dat was erg mooi. Want sommige monniken schreven de bijbel over. Daarna gingen we naar beneden ,beneden gingen we naar de tentoon stelling daar waren mooie beelden. We gingen weer naar het begin daar haalden we de andere kinderen op en gingen weer naar school.

Het was heel erg leuk

2020 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl