Homepage / Groepsbezoek / Arrangementen / Wandeling Kloosterbos
Wandeling door het Kloosterbos
(staatsbosbeheer.nl)

Verleden en heden
Trek uw stevige wandelschoenen aan en ontdek uit de verhalen van de gids van Staatsbosbeheer Westerwolde hoe de flora en fauna op de Kloosterenclave gerelateerd was aan het leven en werken van de kruisheren in en rondom het Klooster. Over de opbouw, ontwikkeling en de waarden van dit bijzondere landschap zal de gids u ophelderen.

Het dorp Ter Apel (Gronings: Troapel) ligt bij de beek Ruiten Aa, waarvan het dal samen met de Ter Apelerbossen hoort bij het Natuurnetwerk Nederland. Westerwolde is een landstreek rondom de beekjes de Ruiten Aa, de Mussel Aa en de Westerwoldse Aa. De naam Westerwolde is alleen te begrijpen vanuit de historische band met Kloster Corvey, en later Münster en Osnabrück. In Groningen ligt de streek in het oosten, maar vanuit Duits perspectief is het een gebied in het westen. Voorts geeft de naam met de uitgang -wolde aan dat het oorspronkelijk om een 'uitgestrekt, ongeëxploiteerd bos' of 'wildernis' ging,

De ruggegraat van Westerwolde is de Ruiten Aa, een beek die zijn oorspronkelijke meanders heeft teruggekregen. Aan weerszijden van deze beek bij Ter Apel liggen gevarieerde bossen van meer dan een 1.000 jaar oud.

Destijds was het klooster, door moeras omgeven en gelegen langs de eeuwenoude handelsroute van D-Münster i/W naar Groningen-Stad, voor doortrekkende reizigers en pelgrims een plaats van gastvrijheid en toewijding. Hoewel accenten zijn verlegd, is Klooster Ter Apel tot op de dag van vandaag een ontmoetingsplaats gebleven.

Bezienswaardigheden
Op de beboste zandrug bij Klooster Ter Apel Anno 1465 gaat uw wandeling van start gedurende ongeveer een uur, met korte rustpauzes en vraag/antwoordmomenten. U wandelt over (verharde) zandpaden en slingerende bospaadjes door een intiem landschap van bossen, hei, akkerland, vennetjes en beken. U luistert naar de verhalen over de bijzondere naam die de linde droeg, waartoe het beekje de 'Molen-Aa' diende en wat een dobbe is. U ruikt één van de grondstoffen van weleer, hoopt de 'blauwe vogelvlucht' te zien en beleeft de functie van een 'voorde'. Veel wandelplezier!

Prijsindicatie*
€ 5,00 per persoon en € 2,50 per kind tot 13 jaar. € 62,50 per uur bij een groepsgrootte van minimaal 15 volwassen personen.
*Prijswijziging voorbehouden

Let op
Reserveringen op afspraak. Via mail of telefonisch aan te vragen. Geeft u graag aan wanneer u iets slechter ter been bent zodat wij de route kunnen aanpassen.

Meer informatie Neem voor meer informatie contact op met hospitality & facility manager Anastasia vanderWerff-Podgórski via telefoon 0599 581370 of per e-mail.

2022 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl