Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Uitsterven Jeneverbes tegengehouden!

31.03.2012   Uitsterven Jeneverbes tegengehouden!

Vandaag hebben we onze tuinwerkzaamheden onderbroken omdat Jan van Ginkel op bezoek kwam. Hij is naast donateur van Klooster Ter Apel ook lid van het Jeneverbesgilde (www.jeneverbesgilde.nl) en heeft ons heel veel verteld over deze bes.

Afbeelding uit: Köhlers Medizinal-Pflanzen

De heer van Ginkel besloot in 2004, na het lezen van het verontrustende rapport Jeneverbes in de verdrukking, samen met twee andere Jannen en een grote groep vrijwilligers, wat te doen aan het lot van de jeneverbes. Uit dit rapport bleek namelijk dat er nauwelijks nog jonge jeneverbesstruiken in Nederland te vinden zijn. Oorzaak met name: de vervuilde lucht waardoor de zaden bijna niet meer kiemen.
Het gilde wil door het stimuleren van onderzoek, het geven van voorlichting en het met behulp van vrijwilligers uitvoeren van beheersmaatregelen het vermeende uitsterven van de Jeneverbes (Juniperus communis) tegenhouden. Hun werk lijkt zijn vruchten af te werpen want inmiddels worden er al weer meer jonge Jeneverbesplanten gevonden.
De naam Jeneverbes is een verbastering van het Latijnse Juniperus dat is samengesteld uit 'junior' = 'de jongere' en 'parere' = 'verschijnen'. Dit slaat op de jonge vruchten die al verschijnen voordat de rijpere vruchten zijn afgevallen. Een streeknaam voor de Jeneverbes in Drenthe is Waggelbosje in het Duits heet hij Wachholder.
De Jeneverbes is een in Nederland wettelijk beschermde boom. Het is een tweehuizige, altijdgroene heester of kleine boom, die in de lente bloeit. De naalden staan in elkaar afwisselende kransen van drie. Na 12 tot 15 jaar bloeit de struik voor het eerst. Vanaf de bestuiving duurt het dan nog drie jaar voordat de bessen rijp zijn. In Nederland zijn struiken gevonden die naar schatting 200 jaar oud zijn, in Noorwegen zijn struiken gevonden die 400 jaar oud moeten zijn.
De gedroogde bessen worden als specerij gebruikt in bijvoorbeeld marinades voor wild, het kruiden van zuurkool en voor het aromatiseren van jenever (die zijn naam ontleent aan Juniperus).
De jeneverbes bevat oliën die gebruikt worden in badolie.
De olie kan worden gewonnen uit de bessen maar ook uit de gedroogde takken, door deze in een koudgeperste basisolie zoals bijvoorbeeld Zonnebloemolie, te laten weken. Een glazen pot met deze mix wordt ongeveer 3 weken in de zon of op een warme plaats weggezet. De zo verkregen Jeneverbesolie noemt men een maceraat.
Het eten van Jeneverbessen bevordert de uitscheiding van urine en heeft een desinfecterende werking op de urinewegen, het stimuleert de doorbloeding van blaas en nieren. Het voert blaasstenen af, ook bij blaasontsteking.

Nico Rookmaker

Bron: http://www.jeneverbesgilde.nl/index.php?id=5
Afbeelding uit: Köhlers Medizinal-Pflanzen

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl