Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Vuurwerkplant, actieplant

28.05.2016   Vuurwerkplant, actieplant

Dit weekend heb ik samen met Marian de tuinen van Appeltern en de kasteeltuinen van Arcen bezocht. Vlak bij ons hotel bevond zich het Praktijkcentrum Bijenteelt. Hier kon je niet alleen alles leren over het houden van bijen, er was ook een mooie tuin aangelegd met hierin speciaal voor bijen geschikte planten.

Een van deze planten, die wij ook in de Kloostertuin hebben, is de vuurwerkplant (Dictamnus albus). Hoewel de Latijnse naam anders doet vermoeden bloeit hij roze. Het wordt albus (wit) genoemd door zijn opvallend witte wortels. Dit heb ik overigens zelf niet gecheckt.

Zijn Nederlandse naam dankt hij aan het feit dat er tijdens de bloei in zijn haarklieren, die zich met name op de bloemen bevinden, een vluchtige, zeer brandbare etherische olie wordt gevormd. Tijdens zonnige dagen kan de plant "aangestoken" worden. Zie ook dit filmpje op YouTube.

In het Engels wordt het niet voor niets Gasplant of Burning Bush. Ook dit heb dit overigens niet zelf uitgeprobeerd. Iets houdt mij hierbij tegen; waarschijnlijk omdat ik het toch een zekere vorm van plantenmishandeling vind. Na de bloei, als de zaden afgerijpt zijn, worden deze met kracht weggeschoten. Kortom, wel een plant voor mensen die van actie houden.

De vuurwerkplant houdt van een kalkrijke en zonnige standplaats en kan goed tegen droge omstandigheden. Het is familie van de wijnruit (Ruta graveolens), en net als bij de wijnruit kunnen er, onder invloed van zonlicht, ernstige huidirritaties ontstaan na aanraking. Ik spreek wat dat betreft wel uit ervaring.

In de Chinese kruidengeneeskunde wordt de vuurwerkplant al meer dan 1500 jaar toegepast. Een thee van de wortelschors zou niet alleen een koortsverlagende en een ontsmettende werking hebben, maar ook werkzaam zijn tegen malaria. Ook in Europa wordt het al eeuwen om zijn heilzame werking geteeld. Een tinctuur van de bloemen en bladeren werd hier tegen met name reuma gebruikt. Verder zou het genezend werken bij verschillende huidaandoeningen zoals schurft en eczeem. Zelfs geelzucht zou met Dictamnus verholpen kunnen worden.

Over het algemeen wordt het afgeraden om de plant, als deze eenmaal een aantal jaren oud is, nog te verplanten. Net als de pioenroos gedijt de vuurwerkplant het beste als het op dezelfde plek blijft staan. Omdat deze plant vele generaties in de tuin kan overleven, bestaat er in Amerika een traditie om een pasgetrouwd stel een stuk van deze plant mee te geven, zodat deze in de familie bleef en van vader op zoon overging.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl