Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Echte Guldenroede

27.09.2014   Echte Guldenroede

Bloeiende Guldenroede in het voorjaar

Gelet op de naderende herfst, zijn wij vandaag vooral bezig geweest met het weghalen van afgestorven blad en de verwijdering van het laatste onkruid. Geja en Janneke zijn op de knieën langs de Zuid- en Westvleugel gekropen om het onkruid tussen de stenen weg te halen.

Gerda, Herman en ik hebben de vakken losgemaakt en Alicia was traditiegetrouw met haar machete in de weer... Gelukkig: geen van ons raakte daarbij gewond. Was dat wel het geval geweest dan hadden wij in ieder geval de Echte Guldenroede (Solidago virgaurea) binnen handbereik.

Echte Guldenroede wordt immers en al sinds de oudheid gebruikt als wondkruid bij kneuzingen en snijwonden. Hiervoor worden de verse bladeren gestampt en op de wond gelegd of als droog poeder op de wonde gestrooid. Solidago komt van het Latijnse solidare (= bevestigen, gezond maken of versterken) en ago ('ik maak').

Zaadpluizen van Guldenroede in het najaar

Dit kruid is eveneens bekend om zijn goede werking op de urine­wegen. Thee gemaakt van de bloemhoofdjes heeft een urine­drijvende werking, stimuleert de nier­werking en kan nier- en blaas­ontsteking helpen voorkomen. De inhouds­stoffen flavonoïden, saponinen en leiocarposide verhogen namelijk de urine­productie en hebben tevens antiseptische en ontstekings­werende eigenschappen.

De bloemhoofdjes leveren een goudgele stof voor het verven van wol of katoen.

Volgens een oud verhaal kon de Guldenroede de plaats van begraven schatten onthullen. Wie veel bloemen bij zijn huis had staan zou veel voorspoed en rijkdom krijgen.

Uitvinder Thomas Edison experimenteerde met de guldenroede voor de productie van rubber. Via veredeling slaagde hij erin om planten te kweken met een rubbergehalte van 12%. De rubber uit dit proces was taai en van goede kwaliteit, maar omdat het procedé te duur was, is deze vorm van rubberproductie nooit een succes geworden.

Dodoens schreef in over de werking van guldenroede op nierstenen:

Dit cruydt verweckt de pisse, ende iaeght af de steenen ende ’t graveel van de Nieren, ende breeckt den steen, ende lost met eenen alle de taeye rauwe slijmerachtighe vochtigheden, die de doorganghen van de pisse besetten ende verstoppen.

Ook de wondhelende werking werd destijds reeds door hem onderkend:

Het wordt inghenomen alsmen gheborsten is, oock teghen de wonden, ghescheurtheden, ghequetstheden, hooghe vallen, ende buyckloopen; gheneest oock de heete uytghedrooghde bleynkens, ende oock de etende sweeringhen des mondts. ‘Tselve maeckt de loterende tanden wederom vast.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl