Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Spelt

27.06.2015   Spelt

Vandaag was het een heerlijke dag om in de tuin aan de slag te gaan. Er staat op dit moment zeer veel in bloei en het was daarom erg moeilijk om te kiezen welke plant dit keer extra aandacht verdient. Lettend op de bordjes in de tuin met spreuken van benedictines Hildegard von Bingen (1098-1179), viel onze keus uiteindelijk op Spelt (Triticum spelta). Zij gaf immers al aan dat dit graangewas zeer gezond en heilzaam is.

'Spelt is het beste graan. Het is warm, vet, krachtiger en lieflijker dan alle andere granen. Het vormt bij zijn eter goed vlees en goed bloed, blije zin en een opgewekt menselijk denken. Hoe het ook gegeten wordt, als brood of op gelijk welke manier gekookt: spelt is goed en zacht. En als iemand zo ziek is, dat hij niet meer eten kan, neem dan de volle graankorrels van de spelt en kook ze in water. Voeg er eierdooiers of vet bij, zodat men het, wegens de betere smaak, liever lust, en geef dat de zieke te eten. Het geneest hem innerlijk als een goede zalf.'

Spelt wordt al duizenden jaren in Europa en het Midden-Oosten verbouwd. We komen het tegen in het Oude Testament en in verschillende Romeinse teksten. Tot ver in de 19e eeuw was Spelt het populairste graangewas. Door de modernisering van de landbouw is het echter verdrongen door Tarwe, dat nauw verwant is aan Spelt, maar dat beter machinaal te oogsten is.

De laatste tijd is er weer een hernieuwde belangstelling voor Spelt. Dit komt onder meer doordat het meer voedingstoffen bevat dan gewone baktarwe en het brood dat van Spelt gebakken is kenmerkt zich ook door zijn luchtigheid. Spelt is ideaal voor de biologische landbouw omdat het een zo genaamde low input gewas is. Het heeft relatief weinig bemesting nodig en is resistent tegen verschillende ziektes waardoor er vrijwel geen bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven worden. Het grote nadeel van Spelt is echter dat de graankorrels in ‘lastige jasjes’ zitten. Die omhulsels moeten eerst via een kostbaar proces verwijderd worden voordat het tot meel vermalen kan worden.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl