Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Pioenroos

27.05.2017   Pioenroos

Op deze zomerse dag viel het niet mee om in de tuin te werken. Naarmate de schaduw in de loop van de ochtend meer en meer door de zon werd verdreven, werd het ons echt te warm en zijn we maar gestopt. De pioenroos (Paeonia officinalis) lijkt zich daar echter bijzonder weinig van aan te trekken.

Hij bloeit op dit moment prachtig met grote kwetsbaar ogende roze bloemen. Het is een vaste plant die niet graag verplant wordt en volgens de boeken een kalkrijke en voedzame bodem moet hebben. Hoewel z’n standplaats in de kloostertuin hier niet aan voldoet, gedijt hij hier uitstekend.

Toepassingen Paeonia komt uit de Griekse mythologie en is vernoemd naar de oude geneesheer Paeon die de wonden van de God Pluto met de bladeren van de Pioenroos genezen heeft. Het verschijnsel dat de zaden in de herfst, als de zaaddozen opengaan, 's nachts glinsteren of zelfs licht zouden uitstralen werd al door de Grieken beschreven. Zij schreven de plant voor bij tal van aandoeningen; nachtmerries, hallucinaties, hysterische aanvallen, zenuwtrekjes, epilepsie, en geestesziekten. Er werd voorgeschreven om de wortels of de zaden als een ketting om de hals te dragen. In latere tijden werd de Pioenroos ook toegepast bij maagklachten, geelzucht, bij nier- en blaasproblemen en bij jicht. In de volksmond wordt de Pioenroos daarom ook wel jichtwortel of jichtroos genoemd. Tegenwoordig wordt de Pioenroos in de geneeskunde niet gebruikt omdat is aangetoond dat hij geen werkzame stoffen bevat.

Tandparels Vroeger werden de wortels van deze plant ook wel aan de zoldering gehangen als geluksbrenger. Een paar pioenpitten in je broekzak zou beschermen tegen onheil en ziekten. De zaden van de pioenroos werden ook wel tandparels genoemd, omdat ze kinderen, door ze op een bijtring van zaden te laten kauwen, zouden helpen bij het doorkomen van de tandjes.

Hildegard von Bingen schreef in haar Physica over de Pioenroos:

"Unt wenn ein Mensch den Verstand verliert,
so als ob er nichts wüßte und gleichsam in Ekstase läge,
tauche Päoniensamen in Honig und lege sie auf seine Zunge,
so steigen die Kräfte der Päonie in sein Gehirn empor und erregen ihn,
so dass er rasch seinen Verstand wiedererlangt..."

En Dodonaeus schreef:

"Die wortel van Pioenen ghedroocht ende ontrent een boone groot met meede ghedroncken verweckt die natuerlijcke cranckheyt van den vrouwen, zy doet die moeder wel suyveren als zy van kinde verleeght sijn, ende vesuet die pijne ende weedom des buycx. "

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl