Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Quinoa

26.09.2015   Quinoa

Op deze zonnige herfstdag hebben Geja, Janneke en ik weer naar alle tevredenheid in de tuin kunnen werken. Veel planten zijn al in een diepe winterslaap, anderen zijn nu pas op hun mooist.

Een plant die het hele jaar voor onooglijk onkruid werd aangezien is nu formidabel prachtig. De zaden van Quinoa (Chenopodium quinoa) rijpen heel mooi van geel naar oranje tot rood af. Quinoa (ook wel Gierstmelde genoemd) wordt door veel bezoekers verward met het overbekende onkruid Melganzevoet (Chenopodium album L. ) oftewel Méle op z’n kort maar krachtig Gronings. Quinoa staat tegenwoordig in de belangstelling als een van de zogenaamde superfoods. De consumptie van Quinoa is hierdoor in korte tijd wereldwijd zo sterk toegenomen dat de prijs in Peru en Bolivia, waar het een basisvoedsel is, in de afgelopen jaren is verdrievoudigd.

Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd daar al duizenden jaren geleden door de Inca’s in Bolivia rond het Titicacameer verbouwd. Zij noemden het chisaya mama, of 'de moeder van alle granen'. Volgens de legende zaaide de Incakeizer met veel plechtig ceremonieel elk jaar de eerste Quinoa. Rond 1532 kwam bijna een einde aan de teelt doordat de Spaanse ontdekkingsreiziger Francisco Pizarro de Quinoa velden vernietigde om zo het Incarijk te kunnen veroveren. Alleen enkele velden op grote hoogte in het Andesgebergte bleven gespaard. Pas aan het eind van de vorige eeuw werd Quinoa weer herontdekt.

Quinoa is een zeer gemakkelijk te telen gewas. Het stelt heel weinig eisen aan de bodem en kan onder droge omstandigheden en in hitte en kou groeien.

Het wordt tot de superfoods gerekend omdat het veel verschillende soorten eiwitten (aminozuren) bevat. Een andere interessante eigenschap is dat het glutenvrij is. Door gebruik van Quinoa in plaats van tarwe of andere glutenhoudende bloemsoorten, is het geschikt als voedsel voor mensen met een glutenallergie.

De zaden kunnen op dezelfde manier gegeten worden als rijst; ze kunnen ook geroosterd worden of gefermenteerd tot een drank. Quinoabloem kan toegevoegd worden aan brood en andere gebakken producten om de eiwitkwaliteit en de verteerbaarheid te verbeteren. Ook is het zeer geschikt voor toepassing in babyvoeding. Een nadeel is dat de huid van de zaden bitter smakende saponines bevat die voor consumptie eerst verwijderd moeten worden.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl