Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Akelei en Salomonszegel

25.05.2013   Akelei en Salomonszegel

Vandaag waren we met 5 personen in de tuin aan het werk. Gerda was na haar halve wereldreis naar down under weer terug in het vertrouwde Ter Apel. Ze ging van 35°C daar naar amper 10°C hier.

Het is hier namelijk nog steeds zeldzaam koud voor de tijd van het jaar. Veel planten bloeien daardoor later dan gebruikelijk. Toch laten een paar exemplaren zich van hun beste kant zien en bloeien op dit moment prachtig. De Akelei (Aquilegia vulgaris) bijvoorbeeld. Als je deze bloem goed bekijkt zie je hoe bijzonder deze is. De geslachtsnaam ‘Aquilegia’ is afgeleid van het woord ‘aquila’ dat ‘adelaar’ betekent. Dit is een verwijzing naar de vorm van de sporen op de bloem, die een gelijkenis vertonen met de klauwen van deze roofvogel. Alle delen van de plant zijn zwak giftig. Hildegard van Bingen beschreef al in de 12e eeuw de vermeende medicinale werking van Akelei. Ze beval het aan bij huidaandoeningen. Omdat ze Akelei bij de koude planten indeelde zou het werkzaam zijn bij koorts.

Een andere plant die op dit moment prachtig bloeit, is de Gewone Salomonszegel (Polygonatum multiflorum). Polygonatum komt van het Griekse Polys dat ‘veel’ betekent en van Gony (knie/knoop). Deze samenstelling slaat op de, uit vele geleidingen bestaande, wortelstok en de knievormige verdikkingen daarop. Multiflorum komt van het Latijnse Multi; ‘meerdere’ en Florum; ‘bloemrijk’. Dus meerdere bloemen aan een stengel. Elk jaar valt de oude stengel van de wortelstok af en wordt het volgende jaar op de verlenging van de wortelstok een nieuwe stengel gevormd. Door de talrijke vaatbundels in de verdikte knoop lijkt de plaats waar de stengel is afgevallen op een zegel. Omdat de littekens op de knobbelige wortelstok deden denken aan eksterogen, meende men lange tijd dat de fijngewreven wortelstok daartegen zou helpen. Uit de wortelstok werd vroeger een middel gemaakt dat wonden heelde en kneuzingen genas. Dodonaeus schreef in zijn Cruydeboeck (1554):

'Die selue wortel verdrijft alderleye
smetten/sproet/ende alle blauw
plecken van blutsinghen tzo ghestooten ghe-
smeten oft gheuallen/wt
den aensichte en van alle ander le-
den des lichaems/als zy gruen ghe-
stooten/oft huer sap daer op ghe-
leyt wordt.'

In Groningen en Drenthe is deze plant beter bekend onder de naam motte mit biggn. Als je goed naar de bloemen kijkt is het een toepasselijke naam. De bloemen die in een rij langs de stengel zijn gerangschikt, lijken op een zeug (mot) met biggen.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl