Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Mariadistel

24.06.2017   Mariadistel

Na al die hitte en droogte van de afgelopen weken was de regen van vandaag zeer welkom. De beregeningsinstallatie kan eindelijk even een tijdje uitgezet worden. Het nadeel is dat nu de slakken weer te voorschijn komen. Zij hebben het altijd voorzien op een aantal specifieke planten. Ze zijn vooral gek op de zwarte nieswortel, de Kardoen, de Herfsttijloos en de Mariadistel (Silybum marianum).

Salade Het blad van deze laatste plant is echter alleen in de eerste weken na opkomst eetbaar voor de slakken. En voor de mens trouwens ook. De jonge bladeren worden in landen rond de Middellandse zee als salade gegeten. Als de plant wat ouder wordt vormt het langs de bladrand bijzonder scherpe stekels. De Mariadistel is een tweejarige distelachtige plant en komt oorspronkelijk voor in het Middellandse zeegebied maar heeft zich inmiddels tot ver in Denemarken verspreidt. Het houdt van zonnige droge standplaatsen.

Toepassing Het kent sinds de oudheid vooral één toepassing. Thee, getrokken van de rijpe zaden werd voorgeschreven bij aandoeningen van de lever. Theophrastus schreef het al in de 4e eeuw voor Christus voor bij leverkwalen. Hildegard von Bingen schreef de Mariadistel in de 12e eeuw voor bij: "Stechen im Herzen und anderen Organen des Körpers".

In 1968 is door Duitse onderzoekers een groep van werkzame stoffen (silymarine) ontdekt.1 Dit is een complex van de flavonoïden silybin, silydianin en silychrisin. Deze stoffen zijn uitgebreid onderzocht en vele onderzoeken tonen aan dat ze inderdaad een zekere beschermende, genezende en zelfs herstellende werking op de lever hebben.2 Bepaalde inhoudsstoffen werken als een antioxidant. Zijn reinigen het lichaam van vrije radicalen en helpen zo bij de beschermen tegen ziektes zoals bepaalde vormen van kanker.

Naast Sylimarine bevatten de zaden van de Mariadistel: Etherische olie, Bitterstoffen, Slijmstoffen, Tyramine, Histamine, Fumaarzuur, Vette olie en Albumine.

Onser vrouwen distel Rembertus Dodonaeus noemt de Mariadistel Onser vrouwen distel en schreef in zijn Cruyde boeck in 1554:

"Die wortel van Onser vrouwen distel es goet den ghenen die bloet spouwen, die weeck van maghen sijn,
ende die dun in den buyck ende te licht van camerganck sijn,
alsmense met wijn drinckt.
Die selve wortel in der selver manieren ghebruyckt,
doet oock water maken, ende die urine lossen ende rijsen."

Nico Rookmaker

1   Wagner, H., et al. "The Chemistry of Silymarin (Silybin), the Active Principle of the Fruits of Silybum marianum." Arzneim-Forsch Drug Res. 1968; 18:688-96.

2   János Fehér and Gabriella Lengyel, Silymarin in the Prevention and Treatment of Liver Diseases and Primary Liver Cancer, Current Pharmaceutical Biotechnology, 2012, 210-217.

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl