Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Poleimunt

23.09.2017   Poleimunt

Deze prachtige herfstige dag werd wat overschaduwd door de gedachte aan het afgelopen dinsdag overlijden van oud-voorzitter van het Stichtingbestuur Harry Zwiers. Hij was altijd bijzonder betrokken bij het wel en wee van het Klooster.

Na enkele weken van veel regen was het de afgelopen dagen eindelijk weer eens aangenaam en droog weer. Vandaag hebben we daarom uitstekend kunnen werken in de tuin. Er bloeit nog steeds van alles. Ook de Poleimunt (Mentha pulegium) of kortweg Polei genoemd.

Muntsoorten Het is een vaste plant die vooral groeit op warme, zonnige en vochtige plaatsen. Het bloeit met kleine lichtblauwe bloemenkransen in augustus en september.

Het is een van de vele muntsoorten waarvan wij ook een aantal in de tuin hebben. Zoals bijvoorbeeld de bekende Pepermunt (Mentha x piperita), Kruizemunt (Mentha spicata crispata) en Wollige munt (Mentha x rotundifolia) ook wel Appelmunt genoemd.

Vlooienverjager Pulegium, komt van het Latijnse woord voor vlo: pulex. De Grieken en Romeinen gebruikten dit kruid al om vlooien en andere insecten te verdrijven. In oude kruidenboeken wordt het daarom Pulegium regale genoemd: 'koninklijke vlooienverjager'. Deze term is in het Engels verbasterd tot Pennyroyal en zo wordt de plant in het Engels nog steeds genoemd.

Meer toepassingen Sinds de oudheid wordt Polei, net als de overige muntsoorten, als medicijn gebruikt bij maagkrampen en andere spijsvereringsstoornissen. Ook werd een thee van de gedroogde bladeren vaak om zijn kalmerende en rustgevende werking voorgeschreven. In Spanje is dit nog steeds een zeer gangbare kruidenthee die overal verkrijgbaar is. De verse bladeren kunnen worden gebruikt in de keuken, in salades, soepen en sauzen.

Uit de plant wordt ook een, zeer sterk naar munt ruikende, olie gewonnen. Deze olie, die voornamelijk wordt gebruikt in wasmiddelen en goedkope parfums, is echter ook vrij giftig1. Het plantengif bestaat uit pulegoon dat de menstruatie kan bevorderen maar ook abortus teweeg kan brengen. Deze laatste eigenschap werd al door Plinius de oudere in de 1e eeuw na Christus in zijn encyclopedie Naturalis Historia beschreven.

Rembertus Dodonaeus schrijft in zijn Cruyde boeck Polei voor bij flauwtes, ontstoken tandvlees, jicht (fledercijn) en ischias (sciatica):

"Poleye ghestooten ende met azijn voor die nuese ghehouden, brenght die ghenen die in onmacht ghevallen sijn, wederom tot haer selven. Poeder oft asschen van Poleye sterckt dat tantvleesch alst daer mede ghewreven wordt. Poleye ghestooten versuet de pijne van fledercijn, ende es seer goet tot dat sciatica, op die leden gheleyt tot dat zy root worden."

Nico Rookmaker

1 www.kwakzalverij.nl/tijdschrift/tijdschrift-archief-2006/the-dirty-dozen/

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl