Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Druif en Aronskelk

23.08.2014   Druif en Aronskelk

Na de hoosbuien in de afgelopen periode was het vandaag gelukkig prima tuinweer. De grond in de vakken is weer losgemaakt. Geja en Janneke hebben de randen langs Noord- en Westmuur ontdaan van onkruid. Rond deze tijd van het jaar tiert hier met name de klaverzuring welig.

Binnen een week tijd lijkt het wel of het ineens herfst is geworden. Een aantal planten draagt inmiddels prachtige vruchten. Sommige soorten zijn in meer of mindere mate giftig, zoals bijvoorbeeld de zwart glimmende bessen van de Wolfskers (Atropa bella-donna), andere vruchten zijn juist zeer goed voor de mens. Bijvoorbeeld de druif (Vitis vinifera). Al sinds duizenden jaren wordt de druif alom geprezen omdat er wijn van gemaakt kan worden. Bij gebrek aan schoon water werd vroeger veelal wijn gedronken om de dorst te lessen. Ook bij de toepassing van geneeskrachtige kruiden werd vaak wijn gebruikt om ze in te nemen.

In de tuin van het Klooster staan bij een 40 tal kruiden bordjes met teksten van Hildegard von Bingen. Zij was abdis van twee vrouwenkloosters nabij het Duitse Mainz en leefde van 1098 tot 1179. Hildegard legde haar wijsheid over geneeskrachtige planten vast in het beroemde geworden boek Physica. Zij schreef regelmatig wijn voor bij de toepassing van de kruiden. Bijvoorbeeld Longkruid (Pulmonaria officinalis) gekookt in wijn bij hoest, Salie (Salvia officinalis) gekookt in wijn tegen stinkende adem, Peterselie (Petroselinum crispum) gekookt in wijn met azijn en honing tegen pijn in hart en milt en het uitgeperste sap van Kruizemunt (Mentha spicata crispata) in wijn gemengd tegen jicht. Absintalsem (Artemisia absinthium) schreef ze voor tegen algehele zwakte:

'Een deel vers alsemsap en honing en wijn neemt melancholie weg en verheldert de ogen, versterkt het hart en de longen, verwarmt de maag, reinigt de ingewanden en geeft een goede spijsvertering. Deze drank van mei tot oktober elke derde dag nuchter innemen'

Om te voorkomen dat het niet al te gezellig werd schreef zij Bilzenkruid (Hyoscyamus Niger) voor om een beschonkene te ontnuchteren:

'Hiertoe legge men Bilzenkruid in koud water en bevochtigt daarmee voorhoofd, slapen en hals'

Voor het eerst sinds lange tijd heeft de Aronskelk in onze kruidentuin bessen gevormd. Van groen worden ze nu prachtig oranje. Volgens Hildegard kon men ook Aronskelk het beste met wijn innemen:

'Tegen hevige koorts met krampen wordt de wortel in wijn gekookt. In dit laatste wordt dan meermalen een gloeiend stuk ijzer geblust en dan wordt het te drinken gegeven. De zo toebereide wijn verdrijft ook melancholie en droefheid'

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl