Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Kruidvlier

Kruidentuin Actueel
23.06.2018  
Kruidvlier

Vandaag waren we maar met een klein groepje. Hessel was gelukkig ook weer van de partij. In de tuin doet met name de gehoornde Klaverzuring (Oxalis corniculata) het nu goed... Jammer dat het een onkruid is. Hoewel je er naar het schijnt een heerlijke thee van kunt trekken. En de blaadjes zouden licht citroenachtig smaken en erg lekker in een salade zijn. Volgende keer toch eens proberen.

Er bloeit op dit moment heel veel in de tuin en het is daarom lastig om een plant te kiezen voor deze bijdrage. Het is de Kruidvlier (Sambucus ebulus) geworden. De Kruidvlier is geen struik zoals de welbekende gewone Vlier (Sambucus nigra) maar een kruidachtige plant die in de winter tot op de bodem afsterft, om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen.

Zwervend bestaan Doordat het hele lange wortelstokken (rizomen) vormt is het steeds weer een verrassing waar hij boven de grond komt. Een aantal jaren leidde de Kruidvlier in de kruidentuin een min of meer zwervend bestaan, en kwam het steeds weer in een ander plantenvak uit de grond. De laatste tijd heeft het echter zijn plekje onder de zwarte moerbei in vak 8 gevonden.

Giftig Omdat de bladeren, vruchten en zaden van de kruidvlier de glycosiden sambunigrine en prunasine bevatten is de gehele plant, in tegenstelling tot de gewone vlier, giftig en zijn de bessen dus niet eetbaar. Het eten van de bessen leidt tot braken, misselijkheid en diarree. Vroeger werd van de bessen een kruidvliermoes gemaakt en deze werd door de sterk urine-afdrijvende en laxerende werking, gebruikt om het lichaam te reinigen2.

Ontstekingsremmend Een Roemeens onderzoek uit 2015 toont aan dat een extract verkregen uit de gedroogde bessen een zeer goede antibacteriële werking heeft, en daarom heel goed ingezet kan worden als een natuurlijk ontstekings­remmend middel3. In het nabije Oosten worden de bladeren en de rizomen al heel lang traditioneel gebruikt bij de behandeling van insectenbeten, artritis, aambeien, brandwonden, eczeem, verkoudheid en reuma4.

Antioxidanten De bessen bevatten ook veel krachtige antioxidanten. Deze stoffen kunnen reactieve zuurstofsoorten (Ros) opruimen. Ros wordt vaak verantwoordelijk geacht voor een aantal verouderings­ziekten zoals bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer1.

Rembertus Dodonaeus beschreef in zijn Cruyde boeck in 1554 weer een heel andere toepassing van de Kruidvlier (Hadick):

"Die selve bladeren doen oock sceyden ende vergaen die swillinghen van den manlijcken leden ghesoden ende daerop gheleyt. Die wortel van Hadick in wijn ghesoden ende ghedroncken es goet den watersuchtighen, want zy iaecht dat water af duer den camerganck."

Nico Rookmaker

1 Wikipedia
2 mens-en-gezondheid.infonu.nl
3 STELIANA RODINO et al., EVALUATION OF THE ANTIMICROBIAL AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF SAMBUCUS EBULUS EXTRACT, FARMACIA, 2015, Vol. 63, 5
4 Alireza Feizbakhsh1 , Effect of Phytohormones on the Composition of Sambucus ebulus Leaf Essential Oil, Tropical Journal of Pharmaceutical Research April 2014; 13 (4): 581-586

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl