Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Artisjok

22.09.2016   Artisjok

Doordat het al meer dan twee weken niet geregend heeft, is er sinds de laatste keer dat we gewied hebben nauwelijks onkruid ontkiemd, waardoor we vandaag een makkelijke dag hadden. Door dit uitzonderlijke droge en warme nazomerweer is de Artisjok (Cynara scolymus) gaan bloeien. Deze uitzonderlijk grote bloem zien we maar zelden. Het groeit traag en de zomers zijn vaak net te kort voor de Artisjok om hier tot bloei te komen.

De Artisjok wordt vooral rond de Middellandse zee geteeld. Het is familie van de Kardoen, maar komt anders dan Kardoen niet in het wild voor en blijft met ca. 1 meter ook een stuk kleiner, maar heeft relatief grote bloemen. Deze worden als groente gegeten. Vlak voordat de bloem zich opent wordt deze geoogst. De bloemboden en de knopschubben kunnen rauw gegeten worden, maar gekookt is het lekkerder. Het eten van Artisjok heeft ook een heilzame werking.

Sinds het begin van de 20e eeuw toen een aantal Franse artsen een gunstige werking van Artisjok bij lever en gal aandoeningen aangetoond hebben is er veel onderzoek geweest naar de heilzame werking van Artisjok. In verschillende onderzoeken is inmiddels aangetoond dat actieve bestanddelen zoals chlorogeenzuur en cynarine, een cholesterol verlagend, en urineafdrijvend effect hebben 1, 2, 3. Ook stimuleren deze stoffen de afscheiding van verteringssappen (met name gal) en verbetert het daarmee de spijsvertering. Artisjok wordt ook wel gebruikt bij de behandeling van slangenbeten, nierproblemen, bloedarmoede, oedeem, artritis, blaasontsteking, lever disfunctie, voorkomen van galstenen, verlagen van de bloeddruk, stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, verkoudheid en misselijkheid.

Artisjok bevat ook heel veel antioxidant gehalte en is daarom een van de superfoods. Extracten van de Artisjok worden in de cosmetica gebruikt in huidverzachtende en beschermende crèmes.

Rembertus Dodonaeus schreef in 1554 in zijn Cruyde boeck over Artisjok:

"Die wortel van Artichauts in wijn ghesoden ende ghedroncken iaecht af duer die urine alle quade vuylicheyt des bloets, ende doet dat water stincken ende swaer van ruecke worden, ende verdrijft, ende gheneest mits dyen den quaden stanck van den oocxselen, en van den gheheelen lichaem."

Ook schreef hij:

"Die bollen voor spijse inghenomen verwecken ende maken lust tot byslapen."

Nico Rookmaker

1. Gebhardt R. Inhibition of cholesterol biosynthesis in primary cultured rat hepatocytes by artichoke (Cynara scolymus L.) extracts. J Pharmacol Exp Therap 1998;386:1122-8.

2. Brown JE, Rice-Evans CA. Luteolin-rich artichoke extract protects low density lipoprotein from oxidation in vitro. Free Radic Res 1998;29:247-55.

3. Kraft K. Artichoke leaf extract- recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts. Phytomedicine 1997;4:369-78.

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl