Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Tuin & Kunst Tiendaagse en Schorseneer

22.06.2013   Tuin & Kunst Tiendaagse
en Schorseneer

De afgelopen week zijn we druk bezig geweest met voorbereidingen van de Tuin & Kunst Tiendaagse. We hebben uit het gras rond het Klooster twee figuren uitgestoken: het ordeteken (kruis) van de kruisheren en het gestileerde klooster/bos (zie foto) die samen met de naam van onze organisatie het logo van Klooster Ter Apel vormen. Bezoekers aan de Tiendaagse vol activiteiten in en rond het Klooster, worden nu van harte uitgenodigd om met anemonen de tekens op te vullen. Deze plantjes zijn door bloembollenkweker Eric Nederstigt van Nederstigt Liesjes Hoeve uit Julianadorp geschonken. Hij heeft de bloei van de plantjes, die normaal in maart plaats vindt, weten uit te stellen tot eind juni door ze in een koelcel te bewaren. Volgend jaar zullen ze echter gewoon weer in maart gaan bloeien. Inmiddels schiet het opvullen van de figuren aardig op. Wilt u ook een actieve bijdrage leveren aan dit kunstwerk kom dan naar het Klooster en plant een paar anemoontjes.

Vandaag hebben we ons in de kruidentuin, naast het onkruid wieden, vooral bezig gehouden met het verwijderen van het buxussnoeisel en het losmaken van de grond. De bodem was namelijk behoorlijk dichtgeslagen na de vele regen van de afgelopen dagen.
Een opvallende bloeier is vandaag de Schorseneer (Scorzonera hispanica) Dit is een groente waarvan de wortel wordt gegeten. Het heeft een neutrale smaak en wordt ook wel armeluisasperge genoemd. Het schillen van de wortels is lastig door het kleverige melksap dat hierbij vrij komt. Aan de bloem kun je zien dat het familie van de paardenbloem is.
Deze vaste, winterharde plant komt zoals de Latijnse naam al aangeeft uit Spanje. Rond de zestiende eeuw is de teelt ervan opgerukt naar Midden-Europa. Vanaf ca.1660 in Frankrijk en snel daarna vooral in België. In eerste instantie in volkstuinen, veel later voor commerciële doelen. Tussen pak weg de 16e eeuw en de Tweede Wereldoorlog was het ook in Nederland een veel gegeten groente.
De naam schorseneer is een verbastering van scorzone (Italiaans) dat duidt op een giftige zwarte slang. Maar de Duitse Schwarzwurzel laat niets aan de verbeelding over: het is een zwarte penwortel.
Schorseneren kunnen tot puree of soep worden gemaakt, in risotto worden verwerkt, gekookt, gestoomd en gebakken. Koud of warm worden gegeten. Schorseneren hebben een hoge voedingswaarde (koolhydraten), wat ze vroeger tot waardevol wintervoedsel maakten. Ze zijn verkrijgbaar van oktober tot maart.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

21 t/m 30 juni 2013 Tuin & Kunst Tien Daagse Bloementapijt Kruidentuin, Workshop Wichelen, Kloosterlijke Bloemsierkunst, Rondleidingen, Collectief 6kmperuur10mdiep, Theater Suer
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl