Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Cichorei

21.09.2013   Cichorei

Vandaag is de herfst begonnen. Met Gerda, Janneke en Herman hebben we de kruidentuin goed onder handen kunnen nemen. De vakken zijn allemaal onkruidvrij gemaakt en de paden ontdaan van het gras. Tijdens de koffie werden we getrakteerd op cake, koek en bovenal heerlijke druiven uit de eigen oogst van Gerda.

De koffie die wij dronken is uiteraard gemaakt van koffiebonen, maar vroeger waren er veel bedrijven die van de wortel van de cichorei (Cichorium intybus) surrogaatkoffie maakte; begin 1900 liefst 450 fabrieken in Europa waar 200.000 ton wortels werden verwerkt. In Nederland werd deze koffie ook wel peekoffie genoemd. Men deed 1 schep cichorei of peekoffie bovenop de koffie om er meer smaak aan te geven. Nu is de productie van surrogaatkoffie bijna uit Europa verdwenen. De laatste cichorei rooster fabriek in Nederland werd al in 1968 in Kloosterburen gesloten.
Uit de plant wordt tegenwoordig inuline gewonnen. Inuline wordt als glucosevervanger gebruikt bij de behandeling van suikerziekte, aangezien het de bloedglucosespiegel niet beïnvloedt. Dit jaar wordt in Nederland bijna 4000 hectare cichorei verbouwd ten behoeve van de inuline productie.

In de kruidentuin staat de wilde cichorei al sinds juli met prachtige hemelsblauwe bloemen te bloeien. Het opent zijn bloemen alleen ’s ochtends bij mooi weer. De wilde cichorei is overblijvend en heeft zich vanuit het Middellandse Zeegebied verspreid over geheel Europa, Siberië, Noord Afrika en het Midden-Oosten. Cichorei is nauw verwant aan witlof en andijvie.


De bloeistengels kunnen gekookt gebruikt worden. Vaak worden ze dan met een vinaigrette, room of een andere saus overgoten. Soms worden ze ook gegratineerd geserveerd. Net als de bloemen kunnen de jonge cichoreibladeren gebruikt worden in salades, maar ze hebben een licht bittere smaak.

Cichorei werd al voor onze jaartelling aangewend om de spijsvertering te activeren en in de volks- en plantgeneeskunde gebruikt bij maag- en leverklachten, verstoppingen en een gebrek aan eetlust.
Een aftreksel van de gedroogde wortel werd als een versterkend, licht laxerend en urinedrijvend middel toegepast. Een afkooksel zou galstenen, nierstenen en ontstekingen van de lever of urine wegen verlichten.
Een thee van blad, bloemen of stukjes van de gedroogde wortel zou de eetlust opwekken en het bloed zuiveren en werkt preventief tegen aderverkalking, reumatiek, jicht en leveraandoeningen.
Cichorei staat bekend om zijn toxiciteit tegen parasieten in de darmen. Een papje van het blad zou ontstekingen remmen en verzachten.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl