Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Brandnetel en Weegbree

21.07.2012   Brandnetel en Weegbree

Vandaag is niet alleen de rand langs de westvleugel weer begaanbaar gemaakt door Janneke en Geja, ook heeft Hessel de buxushaag aan de buitenkant geknipt. Enkele brandnetels (Urtica dioica) in de heg gaven zich echter niet zomaar gewonnen. Gelukkig stond er weegbree in de buurt waarmee de jeuk verholpen kon worden.
Urtica dioica komt van het Latijnse uro (ik brand), hetgeen verwijst naar de pijnlijke en/of irriterende brandharen van de plant, en het Griekse dioica (2 huizen), verwijzend naar de mannelijke en vrouwelijke planten. De grote brandnetel komt voor op stikstofrijke, humushoudende grond en vaak op halfbeschaduwde plaatsen. Aan de top van de knop van iedere brandhaar zit een weerhaakje dat bij aanraking in de huid vast komt te zitten. Daarbij breekt de knop van de brandhaar af en komt een mengsel van stoffen in de huid die de brandende en langdurig aanhoudende pijn veroorzaken. Hildegard von Bingen schreef de plant geregeld bij talrijke ziektes voor. ‘Brandnetel is het beste bloedreinigend en bloedvormend geneeskruid’.
Brandnetelthee stimuleert ondermeer de uitscheiding van urinezuur en drijft dit via de nieren af. Hierdoor is het een prima middel bij ischias en spit en helpt ook bij reuma en jicht. De brandnetel werkt algemeen ontgiftend, reinigt en versterkt het hele lichaam als geen ander kruid. Had Fränk Schleck tijdens de Tour de France nu maar enkele kopjes brandnetelthee gedronken in plaats van verboden plaspillen te slikken; dan was er niets aan de hand geweest.

Lange tijd werd de grote brandnetel ook voor het verven van wol gebruikt. Na voorbehandeling met aluin kon wol geel geverfd worden.
Uit de stengel van de grote brandnetel worden vezels gewonnen en verwerkt tot neteldoek. Op kleine schaal wordt van brandnetels stof geproduceerd die gebruikt wordt in modeateliers. Modelabel Brennels heeft in provincie Flevoland eigen brandnetelplantages.

De grote weegbree (Plantago major) is een overblijvende plant die bloeit van mei tot en met november. De bladeren vormen een rozet. Ze liggen vrijwel horizontaal uitgespreid of staan schuin omhoog.
Weegbree staat al eeuwen bekend als een medicinale plant. In de Romeinse tijd gebruikte men weegbree al als geneesmiddel tegen een groot aantal ziekten. Nog steeds blijkt weegbreethee een prima middel bij astma, bronchitis en hardnekkige hoest. Jeuk van brandnetels, is binnen de kortste keren verdwenen wanneer je een weegbreeblad kapot wrijft over zo’n jeukplek. In de kruidentuin staat de rode weegbree Plantago major rubrifolia.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl