Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Zwarte Toorts

20.08.2016   Zwarte Toorts

Nog steeds zitten we in de vakantieperiode. We waren daarom slechts met z’n drieën vandaag; Geja en ik samen met Hessel die, sinds hij met pensioen is, het als voorzitter van de stichting Middeleeuws Ter Apel, drukker dan ooit heeft. Over 2 weken is namelijk alweer zover dat dit jaarlijkse evenement rond en in het klooster plaats vindt.

In de tuin staat op dit moment heel veel in bloei. Opvallend is de bloei van de zwarte toorts (Verbascum nigrum). Er zijn meerdere Verbascum soorten die allemaal ongeveer dezelfde toepassing kennen. De Zwarte toorts heeft anders dan bijv. de Keizerskaars (Verbascum phlomoides) en Koningskaars (Verbascum thapsus), purperen meeldraden.

Verbascum is een verbastering van barbascum (gebaard). De bladeren en stengels van de plant zijn bedekt met viltige haartjes. Zelfs de meeldraden zijn behaard. Door deze eigenschap, samen met zijn bijna houtige rechtopgaande stengel, maakte deze plant uitstekend geschikt om, eenmaal gedroogd en gedoopt in pek of hars, te gebruiken als fakkel. Deze toepassing stamt al uit de Romeinse tijd en werd tot in de 16e eeuw toegepast. De wollige bladeren werden vroeger ook wel in de winter in de schoenen gelegd om de voeten warm te houden.

De gehele plant kan gebruikt worden als verfplant om gele, oranje of bruine wol te verkrijgen. Voor medicinale toepassing worden vrijwel alleen de bloemen gebruikt. Deze bevatten namelijk veel slijmstoffen en worden daarom vooral gebruikt bij keelklachten. Van gedroogde bloemen kan een thee gezet worden die een verzachtende werking heeft bij hoest, Bronchitis en keelpijn. Een andere toepassing is het gebruik van een zogenaamde koningsolie (maceraat). Hiervoor wordt een glazen pot of fles met bloemen en een plantaardige olie gevuld. Zet dit 3 weken op een zonnige plek, dagelijks een keer goed schudden, zodat de werkzame stoffen uit de bloemen in de olie kunnen trekken. Deze olie wordt wel toegepast bij oorpijn, steenpuisten en eczeem. Bij huidaandoeningen, jeuk, aambeien, diarree en zelfs bedplassen zou een kruidenbad genomen kunnen worden. Breng hiervoor 2 handen bloemen in 1 liter water aan de kook, laat het 15 minuten staan en giet het bij het badwater.

Ook Hildegard von Bingen wist al van de toepassing van Verbascum bij keelklachten. Zij schreef een drank uit Koningskaars en Venkel gekookt in wijn voor. Volgens haar zou dit kruid echter ook helpen tegen somberheid;

"Wer ein schwaches und trauriges Herz hat,
soll Königskerze mit Kuchen essen,
dann wird sein Herz gekräftigt
und wieder freudig werden.
"

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl