Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Iris germanica

17.05.2014   Iris germanica

Vandaag leek de opkomst laag maar van lieverlee kwamen steeds meer kruidentuinlieden naar onze Kloosterhof. Nathalie had haar hele gezin meegenomen waardoor er veel werk verzet kon worden.

Uiteraard waren we verguld met het prachtige artikel dat Cora Westerink onder de titel Klooster Ter Apel - Kruiden met een verleden publiceerde over liefst zes pagina’s in het juni-juli nummer van het magazine LandIdee. Mooie foto’s waardoor je de tuin weer op een andere manier kunt bekijken.

Iris siberica

De prijs voor de mooiste bloei in de kruidentuin gaat deze week naar de Iris sibirica. Eigenlijk had hier de Iris germanica moeten staan. Want niet de siberica, maar de ook wel baardiris genoemde germanica kent vele toepassingen die al sinds de oudheid bekend zijn. De onderste kroonbladen van de baardiris dragen draden die hommels de weg wijzen naar de diep in de bloem verborgen honingklieren. Onderweg hierheen krijgt het insect stuifmeel op de rug.

Iris germanica
Detail van de Aanbidding van de Herders

De baardiris heeft een hele rijke geschiedenis. Er zijn tekeningen gevonden van de Iris in Egyptische paleizen. In Griekenland is op Kreta een muurschildering te zien in het Paleis van Knossos. In de twaalfde eeuw heeft Louis VII de bloem in zijn wapens laten zetten, omdat deze volgens hem geluk en voorspoed gaf. Dit kwam omdat hij met zijn leger in de val zat en bij de rivier de Lys moest oversteken. De rivier was te diep en hij zocht een plek om over te steken, plotseling zag hij aan de overkant een Iris pseudacorus (gele lis) staan, deze groeit in ondiepe plekken en daar is hij toen overgestoken. De Franse lelie werd dit teken genoemd. Het teken is dus geen Lelie maar een Irisbloem. Het eerste schilderij met een Iris germanica is de Aanbidding van de Herders van Hugo van der Goes uit de 15e eeuw. De Irissen verwijzen hierbij naar de Smarten van Maria.

Al in de oudheid werd de geur van de iriswortel, die lijkt op viooltjesgeur, beschouwd als een afrodisiacum. In de Middeleeuwen werd de wortel tot poeder gemalen en in een zakje op het lichaam gedragen. De edelen in de 18e eeuw strooiden iris wortelpoeder op hun pruiken. De geneeskunde verwerkte iriswortel in medicijnen tegen bronchitis, oedeem en leverkwalen. De aromatherapie maakt gebruik van de harmoniserende en geneeskrachtige werking van iriswortel essence, dat een gunstige invloed zou hebben op de creativiteit, liefde en intuïtie. In gezichtslotions, crèmes en bodymilk heeft iriswortel een verzorgende en voedende werking.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl