Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Jacobskruiskruid

16.04.2016   Jacobskruiskruid

Vandaag werd de koude en winderige ochtend goedgemaakt door de door Gerda meegebrachte appeltaart. Ook de planten in de tuin hadden het naar hun zin.

Steeds meer planten komen nu boven de grond. Ook het Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris ook wel Senecio jacobaea) heeft alweer mooie bladrozetten gevormd. Het is overigens een niet erg geliefd kruid. Sommige bezoekers hebben zelfs de neiging om hem eigenhandig uit de grond te trekken zodra ze het zien staan. Deze drang tot vandalisme komt doordat dit kruid, vers of gedroogd, erg giftig is voor de meeste zoogdieren. Paarden, maar ook koeien zijn gestorven door het eten van dit kruid. Het bevat namelijk vele verschillende soorten giftige alkaloïden. Dit zijn stoffen die de plant, door hun bittere smaak, beschermen tegen vraat van o.a. insecten.

Normaal gesproken zal een zoogdier deze bittere plant in het veld niet opeten, maar kan het, doordat het gemengd is met hooi, toch binnen krijgen. Als dit gedurende langere periode gebeurd kan een dier ziek worden en in het uiterste geval zelfs overlijden. De rups van de Sint-Jakobsvlinder maakt echter slim gebruik van het gif in de plant. De rupsen zijn namelijk ongevoelig voor de gifstoffen in de plant en maken de rups oneetbaar.

Oorspronkelijk komt het Jacobskruiskruid uit warmere streken maar is bezig met een opmars naar noordelijker streken. De laatste jaren komt het ook massaal in Noord Nederland voor. Er is al veel onderzoek gedaan of de opmars van Jacobskruiskruid gestopt zou kunnen worden. Doodspuiten of afmaaien helpt echter niet. De beste bestrijdingsmethode blijkt de eenvoudigste; laten staan en niet aankomen. Dit blijkt uit een onderzoek van Tess van de Voorde.

"Naarmate het Jacobskruiskruid er langer staat wordt de grond ongeschikter voor de plant. Uiteindelijk neemt het aantal planten daardoor vanzelf af."

Jacobskruiskruid heeft ook veel nuttige toepassingen. Er kan een gele kleurstof uit de bloemen en een groene kleurstof uit de bladeren onttrokken worden om kleding mee te verven. In de geneeskunde is dit kruid toegepast tegen zweren in de mond, ischias en zwellingen. Ook is het toegepast als medicijn om menstruatie op te wekken en om de menstruatiepijn te verlichten. In het oude Griekenland werd een afrodisiacum van de plant gemaakt genaamd satyrion.

In het Engels heet de plant Ragwort. De 19de-eeuwse Engelse dichter schreef dit gedicht over Jacobskruiskruid:

"Ragwort thou humble flower with tattered leaves
I love to see thee come and litter gold...
Thy waste of shining blossoms richly shields
The sun tanned sward in splendid hues that burn
So bright and glaring that the very light
Of the rich sunshine doth to paleness turn
And seems but very shadows in thy sight.
"

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl