Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Kaardenbol en een lezing

13.10.2012   Kaardenbol en een lezing

Vandaag was de opkomst groot. Geja en Janneke zijn kruipend het onkruid te lijf gegaan terwijl Gerda, Hessel, Herman en ik hakkend en snoeiend probeerden de herfst nog wat uit te stellen. Veel planten waren echter al in diepe winterslaap gevallen.
Elk jaar blijken sommige planten in de war te zijn en vreemd gedrag te vertonen. Bijvoorbeeld de Rododendron of appelbomen die in de herfst juist gaan bloeien.
Wij zagen vandaag ook een bijzonder verschijnsel in de tuin. De zaden van de Kaardenbol kiemen in het bloemhoofd en dat levert mooie plaatjes op, zoals bijgaande foto toont.

Gisteravond was er een door IVN Stadskanaal georganiseerde, bijzonder interessante lezing over medicinale kruiden. Ben Westerink, emeritus hoogleraar farmacie Rijksuniversiteit Groningen, ging daarbij nadert in op werkzame stoffen uit kruiden die toegepast worden in de geneeskunde.
Bekende voorbeelden zijn: Morfine uit de Slaapbol (Papaver somniverum), een stof die overigens niet kunstmatig nagemaakt kan worden; Aspirine (salisylzuur) daarentegen, die vroeger uit wilgenbast werd gewonnen, kan tegenwoordig relatief eenvoudig langs chemische weg geproduceerd worden.
In Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) zit een stof (Digoxine) die gebruikt wordt bij het bestrijden van oedeem. Digoxine wordt gewonnen uit de bladeren van tweejarige planten en wordt ook gebruikt bij behandeling van bepaalde hartritmestoornissen.
Na de pauze vertelde hij over kruidenpreparaten en de betrekkelijkheid van alternatieve geneeswijzen. Een groot deel van de werking van onder meer homeopathie is gebaseerd op een placebo-effect. Van de honderden claims met betrekking tot de werking van kruiden die worden ingediend, zijn er amper tien die werkelijk een bewezen effect hebben. De overige zijn op z’n minst dubieus. Bekende kruiden zoals Valeriaan (Valeriana officinalis), Valkruid (Arnica montana), Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) en Ginko biloba blijken, behalve het placebo effect, geen enkele heilzame werking te hebben.
Hildegard von Bingen wist dit overigens al. Zij doceerde dat een geneeskrachtig kruid alleen werkt als je er ook daadwerkelijk in geloofd.
Tenslotte ging de heer Westerink nog in op de verslavende werking van sommige kruiden zoals Morfine en een afgeleide van Morfine: Heroïne, aanvankelijk als hoestdrank in de handel gebracht.
Cocaïne wordt gewonnen uit de bladeren van de cocaplant (Erythroxylum coca). Het oorspronkelijke recept van Coca-Cola bevat cocaïne. Freud prees de therapeutische werking van cocaïne. Later noemde hij het de 3e gesel van de mensheid. Deze middelen zijn verboden.
Het gevaarlijkste plantengif dat de meeste doden op haar naam heeft is echter vrijwel overal te koop: Tabak!

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl